ActualitateExterne

serviciile secrete ruse se numără printre suspecți

O statuie a lui Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, care a murit după ce a organizat o revoltă împotriva autorităților ruse, a fost vandalizată la mai puțin de trei săptămâni de la dezvelirea sa, informează newsweek.com.

Prigojin a fost șeful grupului Wagner, care a luptat pentru Moscova în Ucraina. El a condamnat vehement modul în care Putin și șefii militari de vârf gestionau războiul, plângându-se frecvent de lipsa muniției.

În iunie 2023, Prigojin a organizat un marș asupra Moscovei, în cadrul căruia a cucerit instalații militare în Rostov pe Don. Cu toate acestea, el și-a anulat revolta înainte de a ajunge în capitală.

Prigozhin a murit pe 23 august 2023 după ce avionul său privat s-a prăbușit în regiunea Tver, la nord de Moscova. Înmormântat la cimitirul Prokhorovsky din Sankt Petersburg, o statuie în mărime naturală a fost construită la fața locului și dezvelită la 1 iunie a acestui an, care ar fi fost cea de-a 62-a aniversare a sa.

Dar canalul Telegram Lenta a postat un videoclip care arată că monumentul a fost defăimat. Pe statuie a fost turnată vopsea albă și i-a fost pusă în mână o jucărie sexuală.

Nu este clar când a fost făcută înregistrarea, dar autoritățile din districtul Krasnogvardeysky al orașului au declarat că incidentul a avut loc vineri, a raportat canalul Telegram Astra, și că „agențiile de aplicare a legii se ocupă de această problemă”.

Serviciile secrete ruse se numără printre suspecți

content-image

Alte canale rusești care au relatat știrea cu imaginea monumentului vandalizat, cum ar fi Ura.ru, au declarat că vinovații nu sunt cunoscuți.

Ziarul rusesc Kommersant a relatat că martorii oculari au declarat că luptătorii Wagner au spălat vopseaua și că mormântul a fost „repus în ordine”.

Alături de o fotografie a imaginii, utilizatorul X pro-ucrainean Jay din Kiev a postat: „fără îndoială, este vorba de serviciile secrete ruse care încearcă să împiedice creșterea popularității lui Prigojin, chiar și după moarte”.

Citând serviciile de informații occidentale, The Wall Street Journal a relatat în decembrie că moartea lui Prigozhin a fost organizată de secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrushev. Kremlinul neagă orice implicare.

Prigojin a inspirat loialitate în rândul trupelor sale și, la scurt timp după moartea sa, susținătorii săi au depus flori și au creat memoriale improvizate în fața fostului sediu al grupării de mercenari din Sankt Petersburg. Monumente similare au fost identificate și în orașul siberian Novosibirsk.

Kommersant notează că un alt monument dedicat lui Prigojin și comandantului Wagner, Dmitri Utkin, care a fost, de asemenea, printre cei opt care au murit în accidentul aviatic, a fost dezvelit la capela memorială de lângă terenul de antrenament Molkino din Teritoriul Krasnodar din Rusia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *