ExterneUcraina

Serviciile secrete ucrainene ar fi elaborat planuri pentru a ataca forțele rusești din Siria

Serviciile de informații ucrainene au luat în considerare în toamnă posibilitatea de a ataca forțele rusești desfășurate în Siria cu ajutorul rebelilor kurzi, a relatat Washington Post, citând un document „strict secret” al serviciilor de informații americane, divulgat recent pe internet, potrivit Le Monde.

Operațiunea părea să aibă ca scop să provoace pierderi armatei ruse și Grupului Wagner pentru a le forța să redistribuie trupe din Ucraina în Siria, a precizat ziarul.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a ordonat ca proiectul să fie abandonat în decembrie, dar documentul detaliază modul în care a fost dezvoltat și cum ar fi putut fi pus în aplicare. Potrivit autorilor săi, serviciile de informații militare ucrainene favorizau utilizarea dronelor pentru a lovi singure forțele rusești din Siria sau grupul de mercenari Wagner.

Aceștia au propus antrenarea membrilor Forțelor Democratice Siriene (FDS), o mișcare rebelă dominată de miliții kurde în nord-estul țării, pentru a lovi ținte rusești și a efectua „acțiuni directe nespecificate, precum și atacuri cu drone”, se arată în document.

Între timp, FDS ar fi cerut în schimb sisteme de apărare aeriană și o garanție că rolul lor va rămâne secret. Un purtător de cuvânt al mișcării intervievat de Washington Post a negat autenticitatea documentului. Acesta este unul dintre zecile de documente confidențiale postate online începând cu 1 martie, care pretind a proveni de la agențiile de informații americane și care ar trebui să prezinte extrase din rapoarte privind războiul din Ucraina. Generalul Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații militare ucrainene, a refuzat să comenteze.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *