Internațional

Serviciul de securitate suedez: Rusia reprezită o amenințare serioasă la adresa securității Suediei

Rusia reprezintă o ameninţare serioasă la adresa securităţii suedeze şi a devenit din ce în ce mai agresivă în acţiunile sale, a declarat miercuri, 22 februarie, serviciul de securitate din Suedia, ţară care deţine preşedinţia Consiliului UE şi care aşteaptă să intre în NATO, relatează Reuters.

”Rusia este în prezent cea mai mare ameninţare (la adresa Suediei). Acţiunile regimului sunt imprevizibile şi este înclinat să îşi asume riscuri mari”, avertizează serviciul de informaţii suedez.

Astfel, în evaluarea acestuia, războiul din Ucraina a schimbat drastic situaţia de securitate, iar Rusia reprezintă acum o ameninţare militară în zona de proximitate a Suediei, dar este o ameninţare şi la adresa securităţii interne a Suediei.

”Rusia consideră că Suedia face parte din Europa, din NATO şi din Occidentul colectiv, iar acest lucru sporeşte ameninţarea la adresa Suediei”, a mai declarat Daniel Stenling, şeful serviciului de contrainformaţii, în cadrul unei conferinţe de presă.

Vă amintim că la 18 mai 2022, Suedia şi Finlanda au solicitat să adere la NATO, în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

O altă concluzie a serviciilor de securitate suedeze este că Iranul şi China sunt celelalte două cele mai importante ameninţări la adresa Suediei, iar aceste două state cooperează cu Rusia. ”Aceste puteri străine cheltuiesc resurse uriaşe pentru a achiziţiona ilegal tehnologie avansată din Suedia”, avertizează spionajul suedez.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *