CSI / Rusia

Serviciul ucrainean de securitate cere luptătorii ”Pravîi Sektor” să predea armamentul „pentru a evita o nouă baie de sânge”

Serviciul ucrainean de securitate SBU a îndemnat duminică luptătorii din cadrul grupării paramilitare Pravîi Sektor (Sectorul de Dreapta) – care au jucat un rol central în demonstraţiile ce au condus la îndepărtarea de la putere a fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, anul trecut – să predea armamentul şi să se predea „pentru a evita o (nouă) baie de sânge”.

„Le-a rămas puţin timp” să predea armele înainte ca forţele de securitate să intervină, a declarat Vitali Malikov, oficial din cadrul SBU.

Un purtător de cuvânt al Pravîi Sektor, Artem Skoropadski, a declarat că liderul mişcării, Dmitro Iaroş, nu le-a ordonat oamenilor săi să depună armele.

Alt purtător de cuvânt, Oleksi Bîk, a decarat că militanţii au ridicat baricade pe străzi pentru a împiedica trupe de poliţie suplimentare să intre în Mukacevo.

Un elicopter a survolat zona duminică, iar drumul către Lavki era blocat de două camioane, flancate de bărbaţi înarmaţi, transmite un fotograf AFP de la faţa locului.

O sursă din domeniul securităţii a declarat pentru AFP că schimbul de focuri de sâmbătă a avut loc în timpul unei întâlniri între ultranaţionalişti şi „criminali” locali care încercau să-şi „delimiteze sferele de influenţă” în zonă – o placă turnantă în traficul cu ţigări.

Pravîi Sektor a afirmat că membrii săi au fost atacaţi de către „bandiţi” afiliaţi unui ales despre care susţine că ar fi un „traficant de droguri" şi a acuzat poliţia că se află în solda unui politician prorus.

Presa rusă de stat şi rebelii proruşi din estul Ucrainei denunţă gruparea Pravîi Sektor ca fiind „fascistă”.

Nu este pentru prima dată când ultranaționaliștii le pun probleme autorităților ucrainene. Anul trecut, în martie, Oleksandr Muziciko, liderul mișcării Sectorul de Dreapta, a fost ucis prin împușcare în timpul unei operațiuni a forțelor speciale. Ulterior, ultranaționaliștii au încercat să ia cu asalt sediul Radei Supreme (parlamentul) de la Kiev.

sursa: digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *