Actualitate

Şevciuk care vrea să introducă legile Federației Ruse se plânge că RM vrea să dea puterea sa Bruxelles-ului sau Bucureştiului

Şevciuk a subliniat că relaţiile Tiraspolului cu Chişinăul sunt în continuare tensionate. "Republica Moldova în permanentă pune accent pe priorităţile politicii sale externe, care constau în predarea puterii, într-o formă sau altă, Bruxelles-ului sau, posibil, chiar Bucureştiului", a afirmat liderul separatist, într-un interviu pentru postul rus de radio City-FM, citat de President.gospmr.ru.

"Astăzi (joi), Curtea Constituţională a Republicii Moldova a stabilit că limba română este limba oficială. O limba similară (cu cea moldovenească). De asemenea, ei au foarte mulţi consilieri politici din România. Au loc procese integraţioniste. Noi, bineînţeles, nu suntem împotriva că acest lucru să se întâmple, însă am vrea că Republica Moldova să ia în considerare interesele locuitorilor din regiunea transnistreană", a adăugat Şevciuk.

Curtea Constituţională de la Chişinău a stabilit joi că limba oficială a Republicii Moldova este "limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine", conferind statut de normă constituţională Declaraţiei de Independenţa a ţării, adoptată în august 1991.

Ulterior, şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului rus, Aleksei Puşkov, a afirmat joi că decizia Chişinăului de a recunoaşte limba română drept limba oficială a Republicii Moldova reprezintă "încă un pas spre despărţirea definitivă de Transnistria". Şevciuk a apreciat, de asemenea, că acordul de asociere cu Uniunea Europeană, semnat de Republica Moldova, ar putea fi folosit pentru a exercită asupra Transnistriei presiuni economice, "în scopul de a obţine concesii în domeniul politic".

El a reiterat că Transnistia doreşte o integrare cu Rusia.

sursă: jurnalulbtd.ro

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Google News!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.