Actualitate

Sezonul căpușelor declarat deschis. Sfaturile specialiștilor

Specialiştii Centrului de Sănătate Publică a municipiului Chișinău îi sfătuiesc pe oameni să îmbrace haine de culori deschise, cu mâneci lungi, să evite desişurile. Iar atunci când se află în spații verzi timp mai îndelungat, să inspecteze pielea neacoperită şi, ajungând acasă, să facă duş.

Dacă este depistată o căpuşă, ea trebuie urgent îndepărtată, iar locul muşcăturii se tratează cu tinctură de iod sau cu soluţie de alcool de 70% și nicidecum prin alte metode. Pentru a decide tratamentul chimioprofilactic, persoanele trebuie să meargă la medicul de familie.

Potrivit datelor Centrului, în anul 2017 din căpușele colectate pentru investigații de laborator, 30% au fost infectate cu bacterii borrelia (agent patogen al bolii Lyme – borelioza acariană). De la începutul lunii aprilie curent, cercetările au fost reluate, fiind deja colectate peste 100 de exemplare de căpuşe.

Boala Lyme este o afecțiune extrem de periculoasă, cu manifestări chiar și după câțiva ani de la mușcătură. Dacă nu se tratează, după ani de evoluție apar tulburări neurologice: afectare meningeală, paralizie facială, amorțeală la nivelul membrelor, pierderi de memorie, dificultăți de concentrare etc., precum și manifestări cardiovasculare (tulburări de ritm), afectare oculară, hepatită.

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *