Afaceri

Sezonul turiștilor medicali este în toi

Cetățenii Republicii Moldova susțin că prețurile pentru tratamente și îngrijirea sănătății sunt mari. În schimb străinii care ne vizitează țara, profită din plin de aceste tarife. Se cunoaște că în perioada verii tot mai mulți italieni sau cetățeni ai altor țări vin în Republica Moldova în mod particular pentru a beneficia de servicii stomatologice la prețuri de câteva ori mai mici decât în țara lor.

Vadim Vetrilă, directorul unei clinici private din centrul Capitalei, spune că în acest an au venit foarte mulți străini la clinica sa. Cel mai des, pacienții săi vin din Italia, Franța și Spania, mai ales în lunile iulie-august, când este perioada concediilor. „Clienții apelează la diferite servicii de stomatologie. Cineva are nevoie de lucrări de protezare, cineva face un tratament. Noi dispunem de o gamă mare de servicii, iar pacienții au de unde alege”, a spus medicul. Specialistul mai menționează și faptul că cea mai bună publicitate o fac foștii clienți, care le spun altora despre clinica de la Chișinău. Potrivit medicului circa 50 la sută dintre pacienți în perioada verii sunt cei veniți din afara țării.

Tratarea unui dinte în Spania costă 700 de euro

Amini este pentru prima dată în Republica Moldova. L-am întâlnit în stradă, când m-a întrebat cum să ajungă la Gara de Nord. Bărbatul este originar din Kabul, Afganistan, dar locuiește în Spania. În această vară, Amini a decis să vină în Republica Moldova pentru a-și trata dantura. Despre prețul și calitatea serviciilor din țara noastră acesta a aflat de la un prieten din Canada, care are afaceri și în Moldova. „Eu am venit să îmi schimb o coroniță la un dinte. În Spania această procedură m-ar fi costat 700 de euro. Aici în Moldova mă costă puțin peste o sută”, a precizat străinul.

Pentru a-și trata dantura, străinul a spus că are nevoie de câteva vizite la medic. Perioada de „tratare” și odihnă în Moldova pentru Amini este de două săptămâni. Cu banii care îi rămân din bugetul stabilit pentru acest tratament în Spania, bărbatul a hotărât să viziteze Moldova. Cu această sumă, turistul își achită biletul de avion dus-întors, acoperă cheltuielile de cazare, alimentație și mai vizitează câteva locuri din Moldova și împrejurimi. „Acum plec la Gara de Nord să-mi iau un bilet spre Odesa. Am auzit că este un oraș frumos și vreau să profit de ocazie că mă aflu alături să îl vizitez”, a precizat bărbatul.

Nadia Ursu, proprietara unei clinici dentare a spus că nu are experiența de a trata străinii care își doresc tratamente ieftine. „Majoritatea au probleme mari care necesită timp pentru un tratament de calitate, ceea ce ei nu prea înțeleg și merg în goană de mai ieftin și cât mai rapid”, a spus stomatologul.

O afacere în turism stomatologic

În țară avem o clinică specializată în deservirea străinilor care vin în mod special pentru tratarea danturii. Acum șase ani, un tânăr specialist a deschis prima afacere care oferă servicii de turism stomatologic în țara noastră. „În timpul unei călătorii în SUA, cineva dintre prietenii mei a avut nevoie de un tratament urgent la dantură. La clinica din SUA ne-au spus că pentru reparația dintelui prietenul urma să achite o mie de dolari, care de fapt erau bani imenși pentru noi. Atunci am început să mă interesez de ce prețurile sunt atât de mari în alte țări. Mai târziu a apărut ideea să creăm un serviciu pentru cei care vor să beneficieze de același tratament la prețuri mai mici. Noi suntem primii care am adus altfel de turism în Republica Moldova”, s-a arătat convins Mihail Ceropita.

În cadrul clinicii sale vin clienți din toată lumea, dar cei mai mulți sunt din Italia, Franța și Spania. Alte țări din care vin turiștii medicali sunt Elveția, Belgia, Finlanda, Austria, Irlanda, Canada și SUA. „Noi le oferim clienților noștri asistență deplină și le comunicăm toate detaliile călătoriei. De la consultația la telefon, transport, cazare, excursii, traduceri și alte servicii dacă au nevoie”, a spus proprietarul afacerii. În cadrul clinicii sale lucrează opt medici.

Stomatologul a spus că străinii nu vin doar pentru o zi sau două la tratament. De multe ori este nevoie de câteva vizite pentru a rezolva problema pacientului. Dar sunt pacienți care au nevoie să se trateze și câteva săptămâni, fiindcă sunt cazuri diferite. Stomatologul a găsit încă o explicație de ce cetățenii altor state vin la noi să beneficieze de acest serviciu. „Străinii aleg să vină în Moldova, fiindcă nu dispun de o asigurare medicală din țara lor care ar include și tratamentele stomatologice, iar acestea sunt de până la șase ori mai scumpe în țările lor, decât în Moldova”, a spus tânărul de 28 de ani.

În cadrul clinicii sale vin clienți din toată lumea, dar cei mai mulți sunt din Italia, Franța și Spania. Alte țări din care vin turiștii medicali sunt Elveția, Belgia, Finlanda, Austria, Irlanda, Canada și SUA. „Noi le oferim clienților noștri asistență deplină și le comunicăm toate detaliile călătoriei. De la consultația la telefon, transport, cazare, excursii, traduceri și alte servicii dacă au nevoie”, a spus proprietarul afacerii.

Pe site-ul clinicii sale sunt prezentate toate detaliile „călătoriei medicale” în șase limbi. Astfel, clienții pot afla prețul de cazare, costurile procedurilor și condițiile de oferire a serviciilor medicale.

Dacă la alte clinici stomatologice astfel de clienți sunt doar în perioada estivală, la clinica specializată în turismul medical, clienții internaționali vin anul împrejur. Potrivit directorului, clinica sa stomatologică are circa 30 de clienți străini pe lună și chiar mai mult. „Se întâmplă ca vara să fie mai mulți clienți, fiindcă moldovenii care lucrează peste hotare în această perioadă au vacanță și îi aduc pe străini la noi”, a menționat medicul.

Nu există o statistică care ar prezenta numărul total de cabinete stomatologice în țară, sau cel puțin în Capitală. La fel, nu există date referitor la numărul de cetățeni străini care vin în țară să beneficieze de astfel de servicii medicale, dar potrivit specialiștilor în ultimul an numărul este în creștere.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *