Actualitate

Sfântul Apostol și Evanghelist loan, sărbătorit pe 8 mai

În ziua de 8 mai a fiecărui an, din acest mormânt se ridică o pulbere pe care locuitorii de acolo o numesc mâna care îi vindecă pe cei bolnavi. 

Sfântul Ioan a fost pescar originar din Betsaida. El era cel mai tânăr dintre cei doisprezece apostoli și, totodată, cel mai apropiat de Iisus Hristos.
În Evanghelia scrisă de el, Ioan se numeşte "ucenicul pe care îl iubea Iisus" .

La Cină cea de Taină, el s-a rezemat pe pieptul Domnului şi aşa s-a împărtăşit din Tainele lui Hristos. Este ucenicul căruia Domnul, când era răstignit pe Cruce, i-a încredinţat-o pe Sfânta Maria, Mama Sa. După învierea lui Iisus, Ioan a fost primul apostol care a cercetat mormântul gol.

După moartea Maicii Domnului, Sfântul Apostol Ioan a mers la Efes, în Asia, propovăduind credinţă lui Iisus. Din porunca lui Domitian împăratul (81-96), "Apostolul dragostei" a fost surghiunit în insula Patmos şi acolo a vieţuit multă vreme. Tot acolo a scris şi Evanghelia sa, cele trei Epistole şi cartea Apocalipsei.

Tradiţia Bisericii aminteşte că Sfântul Apostol Ioan era în vârstă de peste o sută de ani, când a luat cu sine şapte ucenici, şi ieşind din cetatea Efesului, le-a poruncit acestora să sape o groapă în formă de cruce. Apoi Sfântul Apostol s-a întins în acea groapă în formă de cruce şi a poruncit să fie acoperit cu pământ. După o vreme, când credincioşii au deschis mormântul Sfântului loan, ei nu au mai găsit acolo trupul lui.

Tot în această zi, facem pomenirea:

– Sfântului Arsenie cel Mare;

– Cuviosului Mil.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *