Istorie

Calendar Ortodox, 29 aprilie 2023. Patru Sfinți importanți sunt sărbătoriți sâmbătă

Pe 29 aprilie, în calendarul ortodox sunt menționați mucenicii Teognis, Ruf, Antipatru, Teostih, Artemas, Magnon, Teodot, Tavmasie şi Filimon. Potrivit scripturilor, ei au fost duși în orașul crecesc Cizic, unde l-au înfruntat pe guvernator și și-au exprimat disprețul față de închinarea la idoli.

Au fost supuși la multe chinuri, dar nu au put fi determinați să aducă jertfe idolilor. În cele din urmă, au fost uciși cu sabia.

Tot în această zi, este pomenit preacuviosul Memnon mărturisitorul, despre care se spune că era făcător de minuni. Potrivit scripturilor, Memnon a fost un călugăr blând, smerit și plin de dragoste față de semeni. Între minunile pe care le-a făcut, scrierile ortodoxe amintesc de gonirea lăcustelor, cu puterea rugăciunii, de pe semănăturile mănăstirii pe care o conducea.

De asemenea, a făcut să izvorască apă într-un loc arid și secetos. Altă dată, se spune, lovind furtuna pe nişte călători ce navigau pe mare cu corabia, aceștia s-au rugat sfântului să le vină în ajutor. Ei au adus după aceea mărturie că sfântul s-a arătat între dânşii cârmuind corabia şi i-a scos în linişte la liman. A murit de bătrânețe „plin de merindea faptelor bune”.

Tot în această zi, este pomenit preacuviosul părintelui Avxivie, „care în pace s-a săvârşit”.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *