Sănătate

Şi prunele ajută la detoxifierea organismului

 Deoarece au un continut bogat de vitamine A, B1, B2 şi C, dar şi de alte elemente esenţiale, precum calciu, fier, potasiu şi acizi organici, prunele reprezintă o sursă importantă de energie. Ele pot fi consumate în plin sezon în stare proaspătă, iar în afara sezonului, deshidratate, conservate sub formă de gem, dulceaţă, compot sau jeleuri. O cură de prune ajută la îmbunătăţirea sistemului nervos, înlătură oboseala şi stimulează digestia. Aceste fructe au şi efect detoxifiant, fiind un remediu împotriva intoxicaţiior alimentare severe. Mai sunt bune pentru întărirea inimii, pentru constipaţii rebele.Cel mai bun laxativ natural este pruna. Pune dimineaţa la macerat într-un pahar cu apă 3-4 prune uscate, consumă-le după masa de seară, iar apa în care au stat se încălzeşte şi se bea îndulcită cu o linguriţă de miere.

Pentru descongestionarea ficatului. Prunele ajută la detoxifierea generală a organismului, la întărirea imunităţii, la tonifierea tuturor organelor, dar şi la descongestionarea ficatului (decoct de prune uscate/două căni pe zi).

Pentru întărirea oaselor. Un efect benefic asupra sistemului osos îl au şi prunele uscate. Cu un conţinut bogat de cupru şi bor, ele ajută la prevenirea osteoporozei. Patru sau cinci prune pe zi sunt suficiente pentru a-ţi întări sistemul osos.

Împotriva febrei. Foarte eficient în cazul stărilor febrile este decoctul de frunze uscate de prun. Toacă 25 de grame de frunze uscate de prun şi fierbe-le timp de 5 minute într-un litru de apă. Când apar puseele de febră, se beau două ceşti de decoct pe zi.

Vinul tonic din prune uscate este recomandat reumaticilor, anemicilor sau celor suferinzi de dischinezie biliară. Acesta se prepară din 300 de grame de prune uscate, un litru de vin roşu, un centimetru de baton de vanilie şi cinci linguri de miere, care se amestecă foarte bine într-un castron. Se lasă amestecul la macerat 20 de zile, la temperatura camerei, după care se strecoară şi se adaugă un pahar de alcool de 40 de grade sau ţuică de casă. Se beau câte două linguri de vin de trei ori pe zi înainte de mese. Această băutură are un efect revigorant, antianemic şi stimulează vezica biliară.

Sursa: Culinar.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *