Actualitate

Silvia Radu și PDM ar putea asigura victoria lui Ion Ceban în turul doi

După alegerile locale anticipate în mun. Chișinău, care au avut loc pe 20 mai, în turul doi au ajuns Ion Ceban, candidatul PSRM, cu 40.97% din voturi, și Andrei Năstase, liderul Platformei DA, pentru care au votat 32.12% din alegători. Pe poziția a treia s-a situat candidata independentă Silvia Radu, cu 17.65% din sufragii. Candidatul Partidului Unității Naționale, Constantin Codreanu, s-a bucurat de sprijinul a 4.55% din votanți, iar liberalul Valeriu Munteanu – de numai 3.61%. În fiecare dintre ceilalți șapte candidați are încredere mai puțin de jumătate de procent din electorat. TIMPUL a încercat să afle pe cine vor susține în turul doi candidații care au ieșit din cursă și în buzunarul cui vor ajunge voturile decisive ale Silviei Radu.

Unioniștii și proeuropenii fac front comun cu Năstase

Primul care a anunțat oficial că, în turul doi, îl va susține pe Andrei Năstase a fost Constantin Codreanu, pentru care, în turul întâi, au votat peste 10 mii de chișinăuieni. El a anunțat că, în ciuda „minciunilor și atacurilor virulente din partea colegilor de la PPDA și PAS, obiectivul rămâne același pentru turul II – să nu îi lăsăm în Anul Centenarului pe socialiști să ocupe primăria capitalei”.
 
Și Valeriu Munteanu, liberalul care a obținut în primul tur peste opt mii de voturi, a venit luni cu un mesaj similar: „Îndemn cu tărie alegătorii care m-au votat ieri, să-l voteze în turul al doilea pe Andrei Năstase, ceea ce va face posibil ca, la toamnă, forțele proeuropene să câștige alegerile parlamentare în fața binomului Plahotniuc-Dodon”, a specificat Munteanu.

Alexandra Can, candidata Partidului Național Liberal, cea care garanta că va deveni primară, dar pentru care au votat numai 385 de oameni, a chemat alegătorii să-l susțină pe Năstase. „PNL este un partid proeuropean statutar. De aceea, având doar doi candidați, îndemnăm toţi locuitorii Chişinăului să voteze în turul doi pentru candidatul proeuropean Andrei Năstase”, a menționat ea.

Și Victor Strătilă, candidatul Partidului Verde Ecologist, care a primit vot de încredere de la 414 alegători, ne-a spus că formațiunea pe care o reprezintă va susține candidatul proeuropean.

Maxim Brăila, candidatul Partidului Popular, care în primul tur s-a ales cu cel mai prost rezultat, de numai 301 voturi, a declarat că formațiunea sa va acorda sprijin candidatului Platformei DA, reconfirmându-și opţiunea proeuropeană. „Duminică, 3 iunie, tinerilor li se mai oferă o şansă să-şi manifeste grija față de chișinăuieni. Și această şansă nu are dreptul să fie ratată”, a adăugat cel mai tânăr candidat de la alegerile din 20 mai.
În schimb, Vasile Costiuc, candidatul Partidului Democrația Acasă, pentru care au optat 503 alegători, a specificat că nu va susține niciun candidat în turul II. „Văzând că, pe parcursul campaniei electorale, au fost comise încălcări grave din partea mai multor concurenți electorali, inclusiv a celor proeuropeni, voi participa la turul doi al alegerilor, dar voi vota pentru ambii exponenți ai mafiei. Deoarece un om ca Andrei Năstase, care e finanțat din banii lui Usatîi, nu poate fi opțiune proeuropeană. Însă îi voi îndemna pe cei care judecă să-și manifeste votul după cum cred de cuviință”, a precizat Costiuc.

Partidele de stânga sunt împotriva lui Ceban

Alexandr Roșco, candidatul Partidului Casa Noastră Moldova, care în primul tur s-a ales cu 443 de voturi, ne-a spus că formațiunea sa nu a decis pe cine va susține în turul II. Totuși, el a scris pe o rețea de socializare că, în opinia sa, aceste alegeri nu sunt democratice, dar că se mulțumește cu ideea că sloganul „Niciun vot pentru candidații lui Plahotniuc” a fost auzit și că planul liderului PDM de-ai aduce în turul doi pe Radu și Ceban a eșuat. De unde putem presupune că electoratul lui Roșco nu-l va susține nici în ruptul capului pe candidatul PSRM.

Și Alexandru Mîțu, candidatul Partidului Ruso-Slavean din R. Moldova, pentru care au optat 374 de locuitori ai Chișinăului, a menționat că încă nu știe pe cine va susține în turul doi, însă ne-a dat de înțeles că nu-l are la inimă pe Ceban. „Personal, sunt împotriva celor care au fost în clasa politică. Socialiștii au arătat tot ce au putut în acești ani, având jumătate din numărul de consilieri municipali”, a spus Mîțu.

Prin urmare, numai Silvia Radu ar putea influența cu adevărat rezultatele alegerilor din 3 iunie. Sau PDM, despre care se vehiculează că o are sub protecție pe fosta șefă de la Gaz Natural Fenosa. Acumulând în primul tur aproape 40 de mii de voturi, Radu poate hotărî rezultatul turului doi. Cu toate acestea, cel puțin oficial, ea nu se grăbește să sprijine pe nimeni, în timp ce analiștii politici cred că voturile ei vor ajunge la Ceban, prin mila democraților.

Cine sunt alegătorii Silviei Radu?

Expertul politic, Ion Tăbârță, este de părere că Silvia Radu va sta în umbră și nu va veni cu un mesaj politic în susținerea unui candidat. „Electoratul Silviei Radu este centrist și de aceea, cel mai probabil, nu va migra masiv într-o singură parte. Acești alegători fie că fac parte din resursa administrativă de partid a democraților, fie sunt simpatizanții Silviei Radu, pe care ea a reușit să și-i facă în șase luni de interimat”, a adăugat Tăbârță.

Expertul consideră că, de va fi emisă o dispoziție de partid, cei care fac parte din structurile PDM vor vota în mod organizat pentru Ion Ceban, iar cei care au votat sincer pentru Radu nu se vor prezenta la alegeri. „Democrații l-ar putea susține neoficial pe Ion Ceban, reieșind din coabitarea politică dintre așa-numitul binom PSRM-PDM. Totodată, ei ar putea opta în defavoarea lui Andrei Năstase – luptătorul intransigent cu liderul democrat Plahotniuc. Însă nu se știe dacă PDM va dori să întărească PSRM-ul. Pentru că una se discută, când democrații au 50 de mandate, iar socialiștii numai 24, dar cu totul alte negocieri se vor purta dacă PSRM va avea, bunăoară, 40 de mandate și primarul Chișinăului. Astfel, ambii candidați au șanse să câștige acest scrutin”, a conchis Ion Tăbârță.

În opinia comentatorului politic Dionis Cenușă, Silvia Radu nu a reușit să-și formeze un electorat propriu și a beneficiat de influența PDM și a aliaților acestui partid asupra votanților. De aceea, atenționează Cenușă, o eventuală emigrare a voturilor de la Radu către unul dintre cei doi candidați din turul doi va depinde de semnalele transmise de formațiunea lui Plahotniuc. „După cum arată experiența prezidențialelor din 2016, democrații, prin intermediul mass-media, ar putea favoriza forțele pro-ruse”, a menționat Cenușă.

În același timp, expertul a precizat că rolul Silviei Radu este nesemnificativ și ponderea decisivă asupra rezultatului acestor alegeri îi va reveni, totuși, votului geopolitic. „Șansele celor doi candidați sunt practic egale, dar după primul tur putem prognoza că electoratul disponibil să voteze pentru partide și candidați neafiliați cu PSRM sau cu președintele Igor Dodon este mai numeros și activ. Socialiștii, fiind în deficit de electorat disponibil, pot să-și sporească șansele, dacă Andrei Năstase va comite erori sau dacă vor fi intensificate campaniile de denigrare a lui Năstase, conduse inclusiv de presa asociată cu PDM”.

…sunt preponderent de stânga

O altă părere are analistul politic Anatol Țăranu, care ne asigură că Silvia Radu are un electorat de ocazie. De aceea, menționează el, chiar dacă fostul primar interimar ar susține o anumită candidatură, alegătorii nu o vor asculta și vor vota în conformitate cu predispozițiile lor principale. „Majoritatea acestor votanți mai degrabă ar înclina spre Ceban, decât spre Năstase. Pe Silvia Radu au votat-o o parte din rusofili și ei se vor întoarce la preferințele electorale de bază. Iar etnicii moldoveni, care au susținut-o pe Radu, au făcut-o datorită apartenenței la un anumit teren electoral. Eu cred că acesta este unul de stânga”, a declarat analistul politic.

Chiar dacă democrații au anunțat oficial că nu îndeamnă electoratul să voteze pentru un anumit candidat, ei ar putea da indicații concrete activiștilor din cadrul organizațiilor de partid care vor acționa în surdină, subliniază aceeași sursă. „Dacă Năstase va fi capabil să capitalizeze votul unioniștilor, el se va ridica la nivelul rezultatelor obținute de Ceban în primul tur. În acest caz, totul va depinde de voturile Silviei Radu, care vor fi preponderent pentru candidatul socialist. Atunci unica salvare a lui Năstase ar fi o mobilizare masivă a segmentului proeuropean și depășirea absenteismului electoral”, a opinat Anatol Țăranu.

Turul doi al alegerilor locale anticipate pentru funcția de primar al Chișinăului va avea loc pe 3 iunie.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *