Editorial

Silvia Radu și stâna Primăriei

Să vezi, domnule, că abia a ajuns în funcție și deja se crede mare șef; să vezi că iarăși bradul nu e cel care trebuie să fie; să vezi că în țara noastră „democratică” și „europeană” nu sunt permise astfel de apucături de director ș.a.m.d.

Spuneam deseori că marea problemă a primarului Dorin Chirtoacă era că acesta practica mai mult meseria de politician (dacă nu chiar geo-politician), aflându-se la cârma Primăriei, pe când un primar trebuie să fie, în primul și în primul rând, un manager bun. Marile realizări ale lui Chirtoacă se limitau la pietre comemorative, monumente idioate, marșuri și tricoloruri imense.

Pe fundalul acestor accesorii unioniste și patriotice, orașul era împărțit, bucată cu bucată, neamurilor bursucilor hibernanți din primărie. Aici un edificiu istoric dat bișnițarilor pe nimic, acolo o bucată de parc defrișată pentru un bloc locativ ș.a.m.d. Reforma transportului public – ioc. Amenajarea noilor spații verzi publice – ioc. Încercarea de a rezolva măcar cumva problema parcărilor – ioc. Crearea unui plan urbanistic cât de cât adecvat – ioc. În schimb tancurile lui Putin erau stăvilite de mâna încrezută a primarului unionist și stăteau parcate cuminți undeva în suburbia orașului – așteptând ca primarul unionist să dispară din peisajul urban. Primarul a fost demis – și nu văd niciun tanc rusesc în Chișinău sau drapel sovietic pe clădirea Primăriei.

Și atunci când în locul politicianului la cârma Primăriei a venit un manager – le-a cam pierit cheful funcționărașilor comozi și adormiți. Să vezi că primarul interimar chiar vrea să-i pună la treabă și să nu-i mai lase să doarmă aiurea pe la consiliile CMC. Somnul rațiunii naște monștri, vorba filozofului, iar rațiunea a dormitat la Primărie timp de un deceniu, trezindu-se din când în când pentru a mai rezolva câte o afacere personală. Acum aceste oițe letargice au fost trezite din somnul cel de moarte și și-au dat seama că în Primărie sau lucrezi, sau pleci. Însă lucrul lor însemna să dormiteze pe la ședințe sau să stea pe net, așa că mai bine ar pleca deja. Iar Silvia Radu are la dispoziție doi anișori ca să ne dovedească că este un manager adevărat și că poate aduce schimbările necesare în acest oraș. Va fi mult de lucru – va fi nevoie de specialiști tineri, profesioniști, care au o idee despre ce înseamnă urbanistică și planificare. Însă lucrurile se schimbă, iar în stâna Primăriei, în sfârșit, a apărut cineva cu ambiție și curaj.

E clar că în această situație oițele centenare behăie în unison cu păreriștii de rețea, e clar că vor cădea multe capete, însă demult era momentul de zguduit acea adunătură de somnoroși care se numește CMC. Acest oraș încă mai poate fi salvat și asta depinde doar de ce va face Primăria mai departe – va juca popice geopolitice sau se va apuca, în sfârșit, de treabă.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *