Femeia

Silvia Ursu: Te-a lovit – pleci sau mai stai?

În fiecare zi, aud sau citesc despre un nou caz de violență în familie, femei în comă sau ucise, copii speriați și familii distruse. Cel mai recent caz, al fetiței de cinci ani din Leova, care a decedat după ce a fost bătută crunt de propriul tată, a stârnit reacții de furie și șoc. Se pare că agresorul a înțeles ad litteram că „bătaia e ruptă din rai”.

Statisticile spun că una din patru femei „experimentează” o formă de violență domestică. Și, de cele mai multe ori, femeia agresată continuă relația cu „atacatorul”, în ciuda abuzului. Psihologii argumentează această decizie prin faptul că aceste femei nu ascultă niciun sfat atunci când decid dacă să rămână sau nu lângă partener – fac așa cum cred ele de cuviință. Ele consideră că acest comportament este doar o mică parte a omului cu care trăiesc. Ajung să creadă că ar putea să-l facă să se schimbe și chiar să găsească o justificare pentru comportamentul lui.

Dar oamenii nu se schimbă, iar bătaia nu poate avea nicio justificare. Toate cazurile de violență arată că unde a fost o îmbrâncitură, o palmă, un pumn, urmează și altele, uneori mai intense ca cele anterioare. Un bărbat violent este, în primul rând, un bărbat bolnav, care are nevoie de ajutor specializat pentru a-și îndrepta comportamentul.

Dacă vrea să se laude cu propria masculinitate, unica putere de care trebuie să se folosească un bărbat e cea a dragostei, a respectului și a siguranței. Iar dacă tu ești una dintre victimele violenței domestice sau cineva din familia ta este, gândește-te la tine și caută ajutor.

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *