Cultură

Simbol al identităţii noastre

Evenimentul a fost organizat de Institutul de Istorie, Stat şi Drept al AŞM, Asociaţia Istoricilor din R. Moldova şi Asociaţia obştească „Parlamentul -90”. La conferinţă a participat viceprim-ministrul Ion Negrei. El a subliniat importanţa adoptării Tricolorului, care a devenit Drapel de Stat prin Legea nr. 5-XII din 27 aprilie 1990. Raportul comisiei la acea şedinţă istorică, a amintit vorbitorul, a fost prezentat de către prof. univ., deputatul Alexandru Moşanu, care a trecut în revistă întreaga evoluţie a simbolicii noastre naţionale în spaţiul dintre Prut şi Nistru. În raport el a respins categoric afirmaţiile precum că cele trei culori ale Tricolorului nu ne-ar reprezenta pe noi, precizând că acestea ne sunt fireşti aşa cum ne reprezintă limba, alfabetul şi Imnul „Deşteaptă-te, române!”. E de menţionat că în şedinţa din 27 aprilie 1990 era prevăzută şi adoptarea Stemei de Stat, însă, din cauza unor divergenţe, ea a fost aprobată abia în şedinţa din 3 noiembrie 1990. „Tricolorul, de rând cu celelalte însemne, este un simbol al identităţii noastre naţionale, pe care trebuie să-l promovăm şi să-l afirmăm. Numai în felul acesta vom fi prezenţi în familia popoarelor europene cu demnitate şi cu întreaga noastră istorie”, a accentuat Ion Negrei.

În cadrul conferinţei au mai luat cuvântul prof. univ. Alexandru Moşanu, care a vorbit de Tricolor ca simbol al unităţii româneşti, dr. Vlad Mischevca, care s-a referit la vexilologia heraldică moldovenească, dr. Ion Ţurcanu şi scriitorul Valeriu Matei.

Amintim că propunerea de a institui Ziua Tricolorului a venit din partea Asociaţiei „Parlamentul-90” şi a fost sărbătorită pentru prima dată în acest an.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *