CSI / RusiaExterne

”Sincere mulțumiri”, exprimate de Kim Jong Un lui Putin după o vizită de aproape o săptămână în Rusia

Liderul nord-coreean Kim Jong Un şi-a exprimat ”sincerele mulţumiri” preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, în timpul călătoriei sale de întoarcere după o vizită de aproape o săptămână în Rusia, au informat luni media de stat, potrivit Agerpres.

Centrată pe apărare, deplasarea numărului unu nord-coreean în Extremul Orient rus, care s-a încheiat duminică, a scos la iveală potenţiale legături militare între cele două ţări, Kim Jong Un trecând în revistă o serie de echipamente precum rachete spaţiale sau submarine ruseşti. Cei doi lideri au mers atât de departe încât şi-au oferit simbolic reciproc o puşcă.

De asemenea, călătoria a reînviat temerile occidentale că această ţară izolată dotată cu arma nucleară ar putea furniza Moscovei arme pentru atacul ei asupra Ucrainei, potrivit AFP.

Astfel, la finalul acestei vizite, care a început marţi, Kim ”şi-a prezentat sincerele mulţumiri preşedintelui Putin şi liderilor ruşi” pentru ”atenţia deosebită şi ospitalitatea lor cordială”, a informat luni agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA.

Totodată, el a urat ”prosperitate Rusiei şi bunăstare poporului ei”, a mai adăugat KCNA.

Călătoria a fost marcată de întâlnirea cu preşedintele rus Vladimir Putin miercuri la cosmodromul Vostocinîi, la aproape 8.000 de kilometri est de Moscova.

Vizita lui Kim în Rusia ”va străluci mult timp în istorie”, potrivit KCNA, şi va consolida în continuare ”unitatea militantă” a celor două ţări, în timp ce ”deschide un nou capitol” în relaţiile lor.

Dar Kremlinul asigură, în ce-l priveşte, că ”niciun acord” nu a fost semnat în această săptămână.

Vladimir Putin a acceptat invitaţia lui Kim de a vizita Coreea de Nord şi a vorbit despre un posibil ajutor în fabricarea sateliţilor, după eşecul a două încercări recente ale Phenianului.

Înainte de a părăsi duminică Vladivostokul, Kim Jong Un a primit cadou de la guvernatorul regional cinci drone explozive, precum şi o dronă de recunoaştere şi o vestă antiglonţ, potrivit agenţiei de presă TASS.

La bordul trenului său blindat, Kim este ”în drum spre casă, după ce a dat o nouă întorsătură radicală istoriei dezvoltării relaţiilor dintre RPDC şi Rusia”, potrivit KCNA, cu referire la Republica Populară Democrată Coreeană, numele oficial al Coreei de Nord.

Moscova şi Phenianul, aliaţi istorici, sunt ambele sub sancţiuni mondiale: Moscova pentru ofensiva ei din Ucraina, Phenianul pentru teste de arme nucleare, potrivit sursei citate.

De asemenea, occidentalii suspectează Moscova că vrea să cumpere arme de la Phenian pentru conflictul din Ucraina, în timp ce Coreea de Nord este, la rândul ei, suspectată că doreşte să achiziţioneze tehnologii ruseşti pentru programele sale de satelit, nuclear şi balistic, adaugă AFP.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Ma uit la poza si vad doi absolventi “Magna cu Laude” ai universitatii UMPTCA !
    P.S va las pe voi sa ghiciti care e aia !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *