Femeia

Sindromul post-vacanță sau cum să faci față primei zile de muncă

Prima zi de lucru a lunii septembrie. Îmi aduce aminte de prima zi de școală. Ești fericită că-ți vei revedea colegii și vei povesti noile experiențe trăite, dar parcă ai mai sta câteva luni în vacanță.

Revenirea din concediu este deprimantă pentru mulţi dintre noi. Psihologii vorbesc chiar despre sindromul post-vacanţă. Persoanele afectate de acest sindrom spun că nu se simt în formă, sunt cu moralul la pământ, nu au chef de nimic, se gândesc cu nostalgie la vacanţă. Această stare depresivă, care afectează aproximativ 35% din adulţi, este pasageră, ne liniştesc psihologii. Important este să luăm câteva măsuri care ne vor ajuta să redobândim rapid buna dispoziţie.

Organizarea programului trebuie făcută astfel încât să te readaptezi treptat la ritmul vieţii dinaintea concediului. În cazul în care pleci în altă localitate sau în altă ţară este bine să te întorci acasă cu câteva zile mai devreme de începerea serviciului. Profită de aceste zile libere pentru a te ocupa de propria persoană. Întoarcerea la serviciu cu o coafură modernă, un ten impecabil şi o manichiură îngrijită nu va trece neobservată. Aprecierile colegilor te vor face să uiți de sentimentul neplăcut al întoarcerii la muncă.

O săptămână mai scurtă. Trișează puțin și alege data de începere a serviciului astfel încât săptămâna de lucru să fie una cât mai scurtă posibil – în acest fel, tranziția va fi mult mai ușoară.

De verificat e-mailul. Cu siguranță, ești așteptată de incredibil de multe mesaje în inbox-ul căsuței de e-mail. Vei avea nevoie de timp să le citești, să le sortezi sau să le ștergi. Anunță-ți colegii că ai de făcut această operațiune care, știm cu toții, durează destul și spune-le că îi vei contacta de îndată ce îți vei „curăța” e-mailul.

Fă legătura cu amintirile din vacanță prin psihometrie, o tehnică ce permite obţinerea de informaţii psihice de la un obiect. Potrivit acesteia, așază-te comod şi strânge în mână ceva din vacanţă – o scoică sau o pietricică, pentru a simți senzațiile din concediu, reconectându-te spiritual cu sentimentul de libertate.

Planifică alte plimbări. Cel mai deprimant gând la întoarcerea din concediu este acela că trebuie să aştepţi un an pentru a evada din nou din cotidian. Dar de ce nu planifici o mică excursie într-un weekend apropiat? Dacă posibilităţile financiare nu-ți permit să pleci din localitate, optează pentru o plimbare într-un parc în care nu ai mai fost de curând, la grădina zoologică, la o partidă de pescuit, la un picnic la iarbă verde sau la casa bunicilor de la ţară.

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *