Actualitate

Singura concesie obținută de protestatari este demiterea a trei persoane, scrie Le Monde

Apropierea de UE, respectiv semnarea acordului de asociere, e clar că nu se va întâmpla de când Ucraina a semnat un acord de finanțare cu Rusia în data de 17 decembrie. În Euromaidan se mai strâng duminica cel mult 10.000 de persoane spre deosebire de sutele de mii care ne impresionau în decembrie. Câteva mii ocupă în continuare piața, dar deplasările din piață către sediile puterii ucrainene s-au înmulțit într-o încercare de a spori presiunea în ciuda numărului scăzut de manifestanți.

Se pare așadar că singura victorie a Maidanului este dovada că societatea ucraineană se poate mobiliza și poate reacționa la unele decizii ale politicienilor care contravin interesului public. Chiar dacă rezultatele concrete nu există, apare totuși speranța că, pe viitor, cetățenii ucraineni vor fi mai vigilenți la procesele declanșate de putere. Pentru o schimbare adevărată, orizontul se conturează către luna martie a anului 2015, când vor fi organizate alegeri anticipate.

Deocamdată, opoziția politică ucraineană nu pare să se fi trezit din euforia sutelor de mii de oameni strânși în Maidan. Cele trei partide nu reușesc să cadă de acord asupra unui candidat unic în 2015, așa că își vor face concurență în primul tur de scrutin. Iar mai grav este faptul că opoziția nu are niciun proiect politic pentru o eventuală eră post-Ianukovici. Ucrainenii au mai trecut printr-o speranță dată de simpla alternanță la putere în 2004. Mare le-a fost dezamăgirea…

(UPDATE 13.30) Autoritățile vor face tot posibilul pentru a provoca oamenii din Maidan să devină agresivi, astfel vor avea o scuză de a dispersa protestele de la Kiev. Recenta agresiune împotriva lui Andrei Ilienko, este o astfel de cădere de tensiune. Opinia aparține profesorului de științe politice de la Universitatea Națională "KievMohyla Academia", Alex Guarani.

(UPDATE 12.02) După anul nou pe stil vechi, iarna își va intra în drepturi în Ucraina. Sinopticienii susțin că pe 16 ianuarie în țară va fi înregistrat un ciclon arctic care va aduce după sine un frig de 15 grade.

(UPDATE 11.01) Unul dintre activiștii locali Evromaidan, Igor Mashkevitch, care a ajutat la colectarea de ajutoare umanitare pentru Evromaidan de la Kieva fost bătut în Dnepropetrovsk, de către câțiva atacatori necunoscuți. Anunțul a fost făcut de către mama și avocatul victimei pentru "Радио "Свобода".

Bărbatul a fost bătut în unul dintre magazinele alimentare din oraș. "Motivele sunt neclare. Igor a fost lovit și a leșinat. cei care l-au atacat au fugit de la fața locului. Martorii au chemat poliția, dar aceasta nu a mai venit", a spus mama victimei.

(UPDATE 10.40) Senatul SUA a adoptat o rezoluție prin care sprijină poporul ucrainean și dreptul său la un viitor independent și democratic. Anunțul a fost făcut pe Twitter de către ambasadorul SUA în Ucraina Jeffrey Payette. În rezoluția, proiectul, care a fost prezentat la Congresul american pe 18 decembrie, se cere evitarea violenței și un dialog național.

Senatul Statelor Unite, de asemenea, "condamnă decizia autorităților ucrainene de a folosi violența împotriva demonstranților pașnici pe 30 noiembrie, 1 decembrie și 11 decembrie 2013 și solicită urmărirea penală imediată a celor responsabili de acest lucru și eliberarea tuturor demonstranților pașnici reținuți.

Senatul a decis de asemenea că "în cazul în care violența va continua împotriva demonstranților pașnici, președintele și Congresul ar trebui să ia în considerare dacă să aplice sancțiuni specifice, inclusiv restricții de călătorie și înghețarea activelor împotriva celor responsabili de actele de violență".

(UPDATE 09.04) Activiștii EuroMaidan s-au ales cu un dosar penal pentru pichetarea bunurilor ministrului de Interne Vitaly Zakharchenko. După o întrunire pașnică a fost pornită o anchetă penală pe motiv că gardul proprietății ministrului a fost vandalizat. Anunțul a fost făcut de către participanții la protest pe pagina lor de Facebook.

La adresa Euromaidan SOS au parvenit mai multe plângeri precum că protestatarilor care au ieșit în stradă în data de 26 decembrie, în fața proprietății ministrului de interne. Procesul penal a fost pornit după ce gardul ce împrejmuiește gospodăria oficialului a fost desenat.

(Știre inițială) Jurnalista și activista Tatiana Ciornovol a fost bătută la ordinul președintelui Victor Ianukovici. Anunțul a fost făcut chiar de jurnalistă, în cadrul unui interviu pentru Hromadske.TV.

Întrebată dacă suspectează pe cineva că ar fi implicat în acest atac, Ciornovol a spus: M-am gandit. În ultima vreme am lucrat împotriva unui om, este vorba despre Victor Ianukovici. "Toată lumea a intrat în articolul meu doar pentru că a lucrat în echipa sa și în interesele sale, se angajeze în anumite loc înalt în ierarhia, în piramida lui m-am gândit la asta tot, și am doar un singur motiv, este din cauza lui. Asta este, am fost în "lista neagră" a lui" a adăugat Ciornovol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *