CSI / RusiaInternaționalRăzboiUcraina

Singura țară din UE care a refuzat să sancționeze Rusia a fost de acord să trimită arme Ucrainei, arată documentele scurse de la Pentagon

Sebia, singura ţară din Europa care a refuzat să sancţioneze Rusia pentru invazia sa în Ucraina, a fost de acord să furnizeze arme Kievului sau le-a trimis deja, potrivit unuia dintre documentele clasificate scurse de la Pentagon, relatează Reuters.

Documentul, care face un rezumat al modului în care au răspuns guvernele europene la solicitările Ucrainei de instruire militară şi ”ajutor letal” sau trimitere de arme, se numără printre zecile de documente clasificate postate online în ultimele săptămâni în ceea ce ar putea fi cea mai gravă scurgere de secrete americane din ultimii ani.

Intitulat ”Europe|Response to Ongoing Russia-Ukraine Conflict” (Europa. Răspunsul la actualul conflict Rusia-Ucraina), documentul, sub formă de grafic, enumeră ”poziţiile evaluate” a 38 de guverne europene ca răspuns la cererile de asistenţă militară ale Ucrainei.

Graficul Pentagonului a împărţit răspunsurile la solicitările de ajutor ale Ucrainei în trei categorii: ţări care s-au angajat să ofere instruire şi ajutor letal; ţări care au oferit deja instruire, ajutor letal sau ambele; ţări cu capacitatea militară şi voinţa politică ”de a oferi în viitor ajutor letal”.

Austria şi Malta au fost singurele două ţări care au marcat ”Nu” în toate aceste categorii.

Graficul arată că Serbia a refuzat să ofere instruire forţelor ucrainene, dar s-a angajat să trimită ajutor letal sau l-a furnizat deja. De asemenea, se spune că Serbia are voinţa politică şi capacitatea militară de a furniza arme Ucrainei în viitor.

Documentul este marcat Secret şi NOFORN, ceea ce interzice distribuirea sa către serviciile de informaţii şi armatele străine. Este datat 2 martie şi are ştampila biroului şefului de Stat Major Interarme.

Guvernul preşedintelui sârb Aleksandar Vucic şi-a declarat neutralitatea în războiul din Ucraina, în ciuda legăturilor istorice, economice şi culturale profunde ale ţării cu Rusia.

”Dacă acest document este corect, fie arată duplicitatea lui Vucic faţă de Rusia, fie se află sub o presiune enormă din partea Washingtonului pentru a livra arme Ucrainei”, a comentat Janusz Bugajski, expert în Europa de Est la Jamestown Foundation.

Reuters menţionează că u a putut verifica în mod independent autenticitatea documentului, iar biroul preşedintelui sârb Aleksandar Vucic şi ambasada ucraineană nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii. De asemenea, Pentagonul nu a răspuns deocamdată la întrebările Reuters cu privire la Serbia şi a refuzat anterior să comenteze în mod specific despre oricare dintre documentele scurse.

Departamentul american de Justiţie investighează scurgerea de informaţii, în timp ce Pentagonul evaluează daunele aduse securităţii naţionale americane.

Dezvăluirea graficului vine la puţin peste o lună după ce documente postate pe un canal pro-Rusia de pe aplicaţia de mesagerie Telegram ar fi arătat trimiterea de către un producător sârb de arme a unor rachete sol-sol Grad de 122 mm către Kiev, în noiembrie. Documentele includeau un aviz de transport şi un certificat de utilizator final emis pentru guvernul ucrainean.

În martie, Moscova a declarat că a cerut Belgradului o explicaţie oficială cu privire la presupusele livrări de arme, potrivit agenţiei de ştiri de stat TASS, care a citat-o pe purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Producătorul de arme Krusik Corp. din Valjevo a negat că ar fi furnizat rachete sau alte tipuri de armament Ucrainei, iar Vucic a calificat acuzaţiile drept ”o minciună notorie”.

”Nu am exportat nicio armă sau muniţie către Rusia sau Ucrain”, a declarat el în timpul unei vizite făcute la 5 martie în Qatar.

De la începutul războiului, în februarie 2022, Vucic a încercat să echilibreze legăturile strânse cu Moscova cu obiectivul său de a adera la Uniunea Europeană. Serbia rămâne singura ţară din cele 44 de state europene care nu a impus sancţiuni Rusiei.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *