Actualitate

SIS confirmă că gruparea de hackeri ruși Killnet a atacat cibernetic instituțiile de stat din Republica Moldova

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a confirmat că instituțiile guvernamentale au fost atacate în luna august de gruparea Killnet. Astfel, conform ofițerilor, acțiunile hackerilor ruși nu au avut un impact critic, instituțiile cu atribuții în domeniul vizat, reacționând prompt la amenințări.

De asemenea, responsabilii precizează că și atacul cibernetic asupra Președinției, produs la începutul lunii august, este investigat. Totodată, Serviciul mai punctează că, în conformitate cu atribuțiile și responsabilitățile pe care le are, întreprinde măsuri necesare pentru contracararea atacurilor cibernetice, inclusiv activități informative, contrainformative și tehnice, transmite Realitatea.

Pe 25 august, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STICS) informa că timp de 72 de ore au avut loc peste 80 de atacuri cibernetice. Atunci, paginile web ale Guvernului și ale Serviciului de Informații și Securitate nu puteau fi accesate.

Conform STICS, scopul hackerilor era de a cauza indisponibilitatea resurselor informaționale ale statului prin transmiterea unui număr mare de cereri de conexiune sau a unui volum mare de date, având obiectivul de a suprasolicita resursele de procesare ale sistemelor informaționale. 

În cadrul unei conferințe, și prim-ministra Natalia Gavrilița confirma că au existat atacuri

„Continuăm să veghem asupra acestui domeniu și să întreprindem măsurile necesare ca instituțiile să fie în siguranță”, declara ea.

Înainte de a începe atacurile, gruparea de hackeri ruși Killnet anunța că vor urma săptămâni grele pentru instituțiile din țara noastră, care vor fi supuse pericolelor cibernetice. Anterior, organizația a comis acțiuni similare asupra resurselor informaționale din Cehia, Italia, România, Lituania, SUA, dar și instituții din alte țări.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *