Actualitate

SIS își schimbă SEDIUL în altă CLĂDIRE

Directorul SIS, Mihai Balan, care a prezentat în Parlament strategia de reformare a instituţiei pentru anii 2014 – 2018, a spus că urmează a fi reformat atât cadrul legal care vizează organizarea structurii, cât şi întreaga activitate. Costul reformei este de 144 de milioane de lei, transmite IPN.

„Patru ani este doar o primă etapă a reformei. Acesta va putea fi reactualizată cu posibilitatea de a stabili noi mecanisme”, a spus Mihai Balan.

Potrivit directorului, actualul sediu nu corespunde criteriilor unui serviciu special, deoarece este total deconspirat. Clădirea ar putea deveni eventual muzeu, unde ar putea fi expuse materiale care ar explica mai bine activităţile NKVD, KGB şi SIS.

Opoziţia comunistă a criticat proiectul strategiei. „Este o strategie formală, sterilă, care nu va duce la modernizarea serviciului. Indiferent de ceea ce este scris în document, totul depinde de angajaţii serviciului, care trebuie motivaţi să fie patrioţi”, a spus Artur Reşetnicov, deputat din fracţiunea PCRM.

Coaliţia de guvernare a susţinut proiectul. Parlamentarii şi-au exprimat încrederea că prin această strategie SIS-ul se va debarasa de sovietism şi comunism şi se va face încă un pas spre europenizarea ţării.

Strategia de reformare a SIS prevede asigurarea independenţei instituţiei, eficientizarea capacităţilor instituţionale şi debirocratizarea. Documentul stabileşte şi competenţele şefului statului în procesul de coordonare a activităţii instituţiei, precum şi instituirea unei comisii speciale a Parlamentului, care va monitoriza activitatea SIS.

TIMPUL.MD via IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *