Ultima oră

Sistemul electronic de numărare a voturilor nu este sigur, declaraţii

Comentatorul politic, Roman Mihăeş, s-a pronunţat categoric pentru sistemul clasic de numărare a voturilor, în defavoarea celui electronic. Analistul a adus drept argument referendumul constituţional din 2010, când în câteva localităţi a fost implementat sistemul electronic de numărare a voturilor, care a fost supus unui atac cibernetic. „Este una registrul electronic al populaţiei, dar altceva este sistemul electronic de numărare a voturilor. Avem o ţară mică, practic nici nu avem ce număra. Există riscul că dacă partidele proruseşti ar pierde alegerile, sistemul electronic de numărare a voturilor să fie supus unui atac cibernetic”, a declarat Mihăeş.

Fostul şef-adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Valentin Dediu, a precizat că nici Centrul de guvernate electronică de pe lângă Guvern, care are menirea de a garanta securitatea schimbului de date dintre instituţiile statului, inclusiv Comisia Electorală Centrală, nu este sigur. „Unii reprezentanţi ai statului, care se folosesc de serviciile acestui Centru, accesează diferite site-uri, utilizează softuri neverificate sau îşi procură calculatoare de la persoane particulare. Astfel, acest sistem devine foarte vulnerabil şi oricând poate fi spart”, a punctat Dediu.

Şi fostul consilier prezidenţial, Valeriu Reniţă, s-a pronunţat pentru sistemul clasic de numărare a voturilor. „Nu au fost reclamaţii din partea alegătorilor, a actorilor politici sau a societăţii civile asupra sistemului de numărare a voturilor. În două ore, voturile aproape că sunt numărate, iar spre miezul nopţii cetăţenii deja ştiu cine a câştigat alegerile. Nu înţeleg de ce trebuie să se renunţe la un sistem verificat şi care funcţionează bine în favoarea unui care nu este sigur?”, a spus Reniţă.
 
IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *