CSI / Rusia

Site-ul independent de știri în limba rusă Meduza, desemnată „organizație indezirabilă” de autoritățile de la Moscova

Meduza a fost desemnată joi, 26 ianuarie, „organizație indezirabilă” de către autoritățile de la Moscova, împiedicând funcționarea acesteia în Rusia și interzicând oricărui cetățean rus să coopereze cu jurnaliștii publicației independente de știri, relatează Reuters.

Procuratura Generală a Rusiei a adăugat publicația de știri independentă Meduza pe lista organizațiilor „indezirabile” din țară, o sancțiune menită să forțeze entitățile să se desființeze și care îi expune pe angajații și donatorii acesteia la riscul unor pedepse semnificative cu închisoarea, relatează agenția de presă Interfax, citată de The Moscow Times.

Astfel de decizie face parte dintr-o campanie de ani de zile a Kremlinului de a limita presa independentă și de a împiedica ca reportajele lor să ajungă la rușii de rând.

Într-o declarație prin care a anunțat decizia, procurorul general al Rusiei a declarat că publicația de știri cu sediul în Letonia „reprezintă o amenințare la adresa bazelor sistemului constituțional și a securității Federației Ruse”.

Menționăm că o reacție imediată din partea organizației nu a existat. Meduza este unul dintre cele mai citite site-uri de știri independente din Rusia, deși a publicat o știre pe site-ul său, inclusiv detalii despre ceea ce ar putea însemna această decizie.

„Organizațiilor indezirabile li se interzice să opereze pe teritoriul rusesc sub amenințarea de a fi urmărite penal”, se arată în articolul publicat în limbile rusă și engleză.

„Oricine ”participă sau cooperează” cu astfel de grupuri se poate confrunta cu urmărirea penală – o limitare deosebit de gravă pentru jurnaliștii care trebuie să vorbească cu sursele pentru a relata știrile”, mai scrie Meduza.

Ce riscă cei care colaborează cu o „organizație indizerabilă”

  • Cei care sunt urmăriți penal pentru cooperare cu o organizație indezirabilă se pot confrunta cu amenzi mari sau chiar cu pedepse cu închisoarea.
  • Cei care contribuie financiar la astfel de organizații sunt, de asemenea, pasibili de o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare.
  • Distribuirea sau trimiterea la materiale publicate de o „organizație indezirabilă” este o infracțiune penală și poate duce la consecințe juridice, inclusiv la blocarea oricărui mijloc de informare care citează o „organizație indezirabilă” în Rusia.

Menționăm că peste 50 de organizații se află în prezent pe lista „indezirabililor”, printre care se numără și agențiile de știri de investigație rusești iStories și Proekt și Bellingcat, cu sediul în Olanda.

Prigojin a cerut includerea Meduza pe lista „indezirabililor”

În iulie anul trecut, „Bucătarul lui Putin”, Evgheni Prigojin, a cerut public ca Meduza să fie inclusă pe listă.

Într-o scrisoare adresată procurorului general al Rusiei, Prigojin a atacat relatările publicației Meduza despre războiul din Ucraina.

Acesta a declarat că articolele care susțineau că surse din interiorul Kremlinului doreau să-l înlăture pe Putin de la putere și că se plănuia un al doilea atac asupra capitalei ucrainene Kiev, încălcau legile stricte de cenzură din Rusia.

La scurt timp după invadarea Ucrainei, parlamentul rus a adoptat o lege care prevede pedepse cu închisoarea de până la cinci ani pentru „discreditarea” forțelor armate și de până la 15 ani pentru răspândirea de „informații false în mod deliberat” despre acestea.

Un alt site independent de știri, Mediazona, a anunțat joi că editorul său, Piotr Verzilov, a fost acuzat de răspândirea de „falsuri” despre armata rusă, motivate de ură politică.

Astfel, după adoptarea legilor în martie anul trecut, autoritățile ruse au acționat rapid pentru a bloca accesul la zeci de site-uri – inclusiv cel al Meduza – și zeci de agenții de presă rusești și internaționale au părăsit țara.

Meduza are sediul în Letonia de la înființarea sa în 2014. Plasarea sa pe lista „indezirabililor” a fost condamnată de personalități ale opoziției pe rețelele de socializare.

„Organizația indezirabilă este acea mână de oameni care au preluat puterea în Rusia”, a scris acesta pe Twitter Ruslan Shaveddinov, un aliat al politicianului de opoziție încarcerat Alexei Navalnîi.

Site-ul independent de știri în limba rusă Meduza a fost fondat în capitala letonă Riga în 2014 de un colectiv de foști angajați ai site-ului de știri rusesc Lenta.ru.

Toți jurnaliștii tocmai demisionaseră în masă în urma unei decizii a miliardarului Alexander Mamut, care avea legături la Kremlin și deținea Lenta.ru, de a o concedia pe Galina Timchenko, redactorul-șef al publicației.

Statutul juridic al Meduza în Rusia era deja complicat după ce Ministerul rus al Justiției l-a etichetat drept „agent străin” în luna aprilie 2021.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *