Actualitate

Site-urile mai multor instituţii de stat au fost SPARTE. Suspectul este student la o universitate din capitală

Potrivit oamenilor legii, bănuitul copia informaţia şi o posta pe un blog, declarând că în acest fel demonstrează vulnerabilitatea site-urilor.

Tânărul a atacat pagini web din sfera financiar-bancară, mass-media, instituţii de stat, partide politice, dar şi câteva adrese electronice ale înalţilor demnitari de stat.

Infractorul riscă până la şase ani de închisoare.

În perioada anilor 2015 — 2016, tânărul a accesat mai multe sisteme informatice ale mai multor instituții de stat din sfera financiar-bancară, mass-mediei, partidelor politice, poște electronice a unor persoane cu demnitate publică, instituții de învățământ etc.

Veaceslav Soltan, procuror, şef al secţiei tehnologii informaţionale şi investigaţii ale infracţiunilor în domeniul informaticii a declarat în cadrul unei conferințe de presă că până acum, au fost depistate 400 de sisteme informatice, care au fost atacate. Printre acestea sunt site-ul Partidului Comuniștilor, dar și a Partidului Popular.

Potrivit sursei, tânărul este student la o universitate din capitală. Fiind audiat, el și-a recunoscut integral vina și cooperează cu organele de drept. Procurorul a menționat că suspectul publica toate informațiile pe blogul său. Versiunea lui este faptul că încerca să demonstreze că în domeniul dat sunt lacune. Dar există suspiciunea că bănuitul ar fi colaborat și cu alte persoane.

„Intuind că unele site-uri care au fost sparte, tânărul era interesat să vadă cât de vulnerabile sunt aceste pagini. În urma perchezițiilor, au fost găsite înscrisuri de ciornă privind vulnerabilitățile site-urilor. Nu este exclus că ar fi cerut recompense pentru restabilirea sau buna funcționare a site-ului. El avea diferite metode de a sparge site-urile“, a declarat șeful Centrului de combatere a crimelor informatice, Iurie Cațer.

Tânărul riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 4 ani. În prezent, el are interdicție de a părăsi țara. Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și identificarea persoanelor implicate în acest caz.

Un caz similar a avut loc în anul 2010, când a fost atacat site-ul Inspectoratului Fiscal de Stat.

sursa: publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *