Actualitate

Situația în raioanele de nord ale ţării rămâne critică

48 mii de elevi n-au mai ajuns la școală

Școlile din raioanele Briceni, Edineț, Ocnița, Rezina, Dondușeni, Drochia și Glodeni au fost închise, informează Ministerul Educației. Iar în raioanele Soroca, Sângerei și Hâncești, din cauza zăpezii și lipsei curentului electric, nu au activat 20 de școli. Astfel, ieri, nu au activat 256 de școli, iar 48111 de elevi nu au fost la lecții. Alți 3521 de elevi nu au fost transportați la școlile de circumscripție din peste o sută de localități.

Bolnavi transportați cu sania

Un copil din r-nul Edineț a fost adus la spital cu o sanie trasă de cai, fiindcă ambulanţa nu a putut ajunge. Primarii din raion au convenit ca la fiecare primărie să fie câte o sanie şi cai pentru a duce bolnavii la spital.

Ambulanţele nu au putut ajunge nici la alte două femei însărcinate din Briceni. Preşedintele raionului, Efimia Bandalac, a declarat că spre localităţile respective au fost redirecţionate autospeciale care se deplasează înaintea ambulanţelor. De altfel, au fost create echipe mobile, formate din asistenţi sociali şi salvatori, care se deplasează în localităţi la persoanele în etate pentru a le ajuta să facă focul în casă.

Drumuri blocate

Pe parcursul nopții trecute au fost mobilizați circa 400 de pompieri și salvatori ai Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale cu 200 de unități de tehnică și peste 320 de polițiști, care s-au antrenat în lucrările de deszăpezire și evacuare a cetățenilor blocați în drum.

Ieri, două autobuze școlare au rămas înzăpezite în Ivancea, raionul Orhei, opt automobile au fost blocate în Sturzovca (Glodeni), două mașini și două microbuze blocate în raioanele Drochia și Dondușeni, un microbuz cu nouă persoane blocat în Briceni, precum și 11 unități de tehnică blocate pe Gușăuca – Cogâlniceni pe traseul Rezina-Orhei, iar în raionul Edineț s-au înzăpezit o sută de automobile. Preşedintele raionului Edineţ, Oleg Scutaru, a declarat că din nămeţi au fost scoase aproape 50 de persoane, dintre care 12 copii. Autorităţile locale au decis să facă drumuri prin câmp pentru că stratul de zăpadă pe deal e de câteva zeci de centimetri, iar pe drum e de 2-3 metri.

Fără pâine

Preşedintele raionului Ocniţa, Ion Tomai, a declarat că în raion există localităţi unde pâinea nu ajunge deja de trei zile din cauza drumurilor înzăpezite. Autorităţile locale au stabilit să aducă pâine din Ucraina, pentru că este mai aproape şi există căi de acces.

În localităţile din Edineţ, deocamdată mai este pâine, dar problema ar putea să apară deja spre începutul acestei zile şi vor trebui luate măsuri, spune Oleg Scutaru.

Totul este „bine”

În pofida situației de criză, în special în nordul și centrul țării, unde sute de oameni, inclusiv bătrâni bolnavi și copii, rămân blocați în frig, în case, trafic sau spitale, autoritățile nu au declarat nici până acum situație excepțională în țară.

Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale aduce la cunoştinţa populaţiei telefoanele de contact ale liniei fierbinţi din zona de nord a ţării. Oamenii din localităţile de nord ale R. Moldova care s-au pomenit în dificultate sau au rămas blocaţi în drum, sunt rugaţi să apeleze numerele de telefoane: 023160191 sau 023161496.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *