Actualitate

Situație critică în Moldova. Moldovagaz cere Gazprom să amâne plata în avans pentru lunile august și septembrie

Moldovagaz a expediat o solicitare la concernul rus Gazprom în vederea amânării plății avansului pentru gazele naturale, ce urmează a fi transferat în lunile august și septembrie. Asta după ce tariful la gaz a fost majorat, dar nu în conformitate cu calculele prezentate de Moldovagaz, iar noile cifre nu acoperă costul gazelor naturale procurate de la furnizorul rus, a explicat șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, transmite Unimedia.

„Solicitarea Moldovagaz către Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) este una absolut argumentată, iar tariful cerut nu conține elemente ascunse. Acesta acoperă strict cifra de cumpărare, transport și nimic mai mult.

Noul tarif trebuie să permită furnizorului să funcționeze și să supraviețuiască, anume acest lucru este prevăzut de normele legislative, în baza cărora funcționează ANRE.

Din păcate, decizia ANRE din 4 august nu permite companiei Moldovagaz să-și îndeplinească angajamentele contractuale, influențează direct și negativ asupra capacităților financiare și pune sub semnul întrebării furnizarea neîntreruptă a gazelor naturale.

În ianuarie-iulie 2022, decalajul de casă, din cauza tarifului necorespunzător, a ajuns la 954 de milioane de lei. Mai mult decât atât, în august acesta va ajunge la 409 milioane lei, iar în septembrie – la 623 milioane lei. Aceste date, aproximativ 2 miliarde de lei, trebuie incluse în tarif, inevitabil.

Reținerea plăților, conform contractului, duce spre creșterea datoriilor față de Gazprom, cifră care și așa este una impunătoare.

Moldovagaz se vede obligată, din nou, să apeleze la sprijin din partea Guvernului să ofere ajutor de stat direct sau să închidă datoriile istorice ale Termoelectrica.

De asemenea am cerut Gazprom să amâne, până la sfârșitul anului, plata în avans pentru lunile august și septembrie.

La începutul lunii iulie, Moldovagaz a cerut ANRE majorarea tarifului pentru gazul natural până la 26,52 lei pe metru cub, cu TVA, pentru consumatorii finali. Cererea a rămas deocamdată neexaminată, iar furnizorul a modificat-o, ca urmare a creșterii prețurilor de achiziție. Noua solicitare este de aproape 30 de lei per m3.

ANRE a aprobat, însă, pe 4 august 2022, un tarif de 23 de lei pentru un m3, decizie ce a intrat în vigoare pe 12 august.

Pe 31 mai 2022, tariful la gaz a fost majorat de la 11 la 18 lei și 62 de bani pentru un m3.

În noiembrie 2021, tariful la gaz s-a majorat de 2,4 ori, după ce guvernarea PAS a semnat un nou contract cu Gazprom, în baza „formulei propuse de partea moldovenească”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *