Actualitate

Slovacia extrădează un solicitant de azil către Rusia

Aslan Yandiev a fost ţinut în custodie în Slovacia începînd cu anul 2011, conform unui mandat rus de implicare într-o serie de atacuri cu bombă în oraşul Vladikavkaz în 2006, a declarat Serviciul de Securitate rus într-un comunicat.

Iniţial, Yandiev a solicitat azil în Slovacia cu o identitate falsă în anul 2008, declarînd că a fost torturat să mărturisească mai multe acte de terorism, a declarat avocatul acestuia, Lukas Opett.

Procedura de azil nu a fost soluţionată încă în mod legal, ceea ce face extrădarea lui ilegală, a adăugat Opett. Avocatul nu a reuşit să intre în contact cu clientul său de vineri şi nu a fost informat oficial despre extrădare.

Ministrul Justiţiei din Slovacia a declarat într-un comunicat că a finalizat procedura de extrădare marţi.

„Dacă Slovacia nu l-ar fi extrădat pe Yandiev marţi, ar fi trebuit să îl eliberăm din închisoare. Asta ar fi însemnat o ameninţare la securitatea naţională, avînd în vedere că este acuzat în Rusia de fapte teroriste”, a adăugat ministrul.

Liga Drepturilor Omului din Bratislava şi organizaţia Amnesty International din Slovacia au protestat împotriva extrădării, explicînd că aceasta încalcă o directivă dată de Comitetul ONU pentru Drepturile Omului în luna iunie, conform căreia i s-a interzis Slovaciei să îl extrădeze pe Yandiev.

„Yandiev este în pericol de a fi torturat şi tratat nedrept în Rusia”, au declarat reprezentanţii Amnesty International.

Ministrul a luat decizia pe baza unei decizii similare a Curţii Europene pentru Drepturile Omului din mai, cînd Autoritatea europeană a refuzat să ridice o interdicţie asemănătoare.

Rusia a garantat Slovaciei că va anunţa locaţia exactă a lui Yandiev şi îi va permite să se întîlnească cu reprezentanţii Ambasadei Slovaciei, a adăugat ministrul.

Sursa: noi.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *