Externe

Slovacia trimite soldaţi la graniţa cu Ungaria pentru a ajuta poliţia să facă față valului în creștere de migranți clandestini

Slovacia va repartiza circa 500 de soldaţi pentru a ajuta poliţia de frontieră să controleze afluxul în creştere de migranţi clandestini, în special sirieni, care vin dinspre Ungaria şi încearcă să ajungă în statele mai bogate din vestul Europei, a declarat miercuri premierul slovac Ludovit Odor, potrivit Reuters.

Peste 27.000 de migranţi ilegali au fost reţinuţi în Slovacia de la începutul acestui an, de nouă ori mai mulţi faţă de perioada similară 2022.

Creşterea numărului migranţilor care pătrund pe teritoriul slovac survine înaintea apropiatelor alegeri legislative din 30 septembrie şi a atras atenţia politicienilor, în timp ce în oraşele mici de la frontiera sudică sunt observaţi tot mai mulţi refugiaţi care dorm prin parcuri sau terenuri de sport.

Premierul slovac a declarat că frontiera dintre Slovacia şi Ungaria, ţări membre în spaţiul Schengen, nu poate fi închisă ermetic în faţa migranţilor, dar soldaţii vor ajuta poliţia de frontieră să înregistreze migranţii şi de asemenea vor patrula în oraşele din zona de graniţă.

„Doresc să asigur cetăţenii că vorbim în continuare despre migraţie de tranzit”, a mai spus premierul, subliniind că migranţii care intră în Slovacia nu urmăresc să rămână în această ţară, ci să-şi continue drumul către ţări vest-europene, precum Germania.

Guvernul slovac are în vedere încetarea practicii de emitere a formularelor de înregistrare pentru migranţi, ceea ce alte state de pe ruta balcanică nu fac şi pare a fi un factor de atracţie pentru intrarea migranţilor în Slovacia, chiar dacă aproape toţi doresc să plece mai departe în vestul Europei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *