Bună Dimineața

Șocăm pe durerea oamenilor

Săptămâna trecută, timp de două zile, ba chiar mai mult, urmăream informații noi privind înfiorătorul caz al minorului violat (nedovedit încă!) într-o localitate din țară. 

Însă, urmărind știrile difuzate de unele televiziuni, ne întrebăm: pentru cine mai există în RM Codul Deontologic al jurnalistului? Oare televiziunilor noastre le scapă de sub mâini Codul profesional, deoarece au ratinguri și topuri ale știrilor, iar suferințele oamenilor pot fi ignorate?

Ca să fiu mai explicită, potrivit Codului Deontologic, jurnaliștii trebuie să protejeze identitatea minorilor implicați în infracțiuni, ca victime sau ca autori, în vederea protejării interesului superior al minorului. Referitor la acest caz însă au fost făcute publice și numele instituției de învățământ unde studiază copiii, și numele localității, și vârsta minorilor. Mai mult, deși părinții minorilor au solicitat discreție din partea tuturor, au fost difuzate și declarații ale rudelor apropiate, dar și informații despre locul de muncă al tatălui minorului-victimă.

Din nefericire, nu e primul caz care a fost mediatizat cu lux de amănunte și cu încălcări grave ale Codului profesional al jurnalistului, dar de fiecare dată sunt nedumerită de ce nenorocirile personale ale unor oameni, suficient de dureroase, trebuie să fie accentuate de difuzarea lor publică, așa, ca să vadă toată țara? Este oare atât de greu de împăcat libertatea presei cu libertatea omului de a-și trăi durerea în intimitate?
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *