Război

Șocant! Rușii ar fi lansat din România atacurile asupra porturilor ucrainene

Unul dintre cei mai vocali analiști militari din Ucraina a lansat o variantă șocantă în contextul atacurilor rusești asupra țării sale.

Ucraineanul Oleksandr Kovalenko, un analist militar-politic al grupului “Rezistența informațională”, susține, surprinzător, că Rusia a folosit spațiul aerian al României și al Republicii Moldova în timpul atacurilor cu rachete și drone asupra Ucrainei.

Mai exact, spune el, teritoriul acestor două state a servit drept acoperire pentru ruși, deoarece apărarea aeriană ucraineană nu a putut distruge țintele aeriene ale inamicului din România și Republica Moldova.

România, stat membru NATO, și-a asumat oficial ajutorul acordat Ucrainei în urma invadării ei de către Federația Rusă, însă este vorba despre un ajutor umanitar.

Mai mult, România sprijină Ucraina și în ceea ce privește livrarea cerealelor din statul vecin pe piața din Europa, în opoziție cu Polonia, Slovacia și Ungaria.

România este un stat important de tranzit pentru refugiații ucraineni dar și un stat-gazdă pentru cei care doresc să scape de războiul pornit de Federația Rusă. 

Potrivit lui Kovalenko, armata lui Putin ar fi folosit spațiul aerian al României în încercarea de a ataca raioanele Izmail și Reni din sudul regiunii Odesa, transmite publicația ucraineană Obozrevatel.

Rachete S-300 lansate din Republica Moldova


De partea cealaltă, rușii au folosit spațiul aerian al Moldovei atunci când au atacat Ucraina cu rachetă de croazieră Kalibr, mai susține Kovalenko. Rusia a încercat în acest fel să își sporească eficiența atacurilor sale și să își atingă obiectivele în regiunile centrale sau vestice ale Ucrainei. La acea vreme, Chișinăul a condamnat ferm astfel de acțiuni ale Federației Ruse.

Kovalenko a remarcat că sudul regiunii Odesa este în prezent mai puțin protejat decât orașul Odesa și zonele înconjurătoare. Cu toate acestea, acum, potrivit lui, România își atrage mai multe trupe la granițele ucrainene, poate tocmai pentru a distruge dronele rusești, care vor reprezenta un pericol pentru ea.

Amintim că bucăți ale unei drone Shahed au fost găsite pe teritoriul României, nu foarte departe de zona de la Dunăre pe care rușii au atacat-o în Ucraina. Rărmășitele au fost depistate în jurul localităților Nuferu, Plauru și Victoria, în județul Tulcea.

Iar fragmente de rachete S-300 au căzut pe teritoriul Transnistriei în timpul atacului rusesc asupra regiunii Odesa. fapt pentru care președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacționat la acest incident.

Sursa: Stirileprotv

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

 1. Bai redactori de doi bani , care ati invatat limba Romana la radio morkovicha,
  “Ucraineanul Oleksandr Kovalenko, un analist militar-politic al grupului “Rezistența informațională”, susține, surprinzător, că Rusia a folosit spațiul aerian al României și al Republicii Moldova în timpul atacurilor cu rachete și drone asupra Ucrainei”
  Ce a declarat ukrainianul si ce ati insirat voi in titlu !
  Pai e frumos sau si voi sunteti agenti moskovich ?
  Una e sa lansezi atacurile de pe teritoriul altei tari si alta sa violezi spatiul aerian al altei tari pentru atacul tau !
  Dar e grea logica si gandirea unora care au supt la tzatza moskovei !

 2. Daca ar fi folosit spatiul aerian al Romaniei si RM cu siguranta s-ar fi vazut pe radar, pe radarul NATO. Si cum NATO ajuta Ucraina cu tot felul de armament, nu ar fi interesul NATO sa treaca drone pe deasupra Deltei romanesti a Dunarii. Cel mai probabil ca aceste declaratii au rolul de a cere NATO sa incerce doborarea dronelor care ataca la Dunare. Rusia face asta pt ca simte ca nu i se opune nimeni sa faca asta (pt ca poate, cum se mai zice). Maia Sandu a declarat ca nu controleaza teritoriul Transnistriei, deci nici armata rusa, nici eventualele rachete S-300 invocate. Poate Oleksandr Kovalenko ar vrea ca RM sa atace armata rusa din Transnistria ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *