Politică

Socialistul Dodon NERVOS că SIS i-a deconspirat consultanții ca agenți FSB

Socialistul Igor Dodon s-a supărat că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a deconspirat și destructurat o rețea de agentură rusă, în frunte cu vechii săi consultanți Iurii Gudilin și Vadim Iurcenco, coordonată de FSB, așa că a încercat să acuze, în schimb, actualele autorități că ar beneficia de ajutorul agenților străini. Într-un mesaj în limba rusă, acesta a declarat că diversioniștii și spionii ar activa în cadrul SIS și a Procuraturii, transmite Deschide.md.

”Voi tot timpul căutați spioni, diversioniști. Să-i căutați în SIS-ul vostru, unde sunt cetățeni ai României. Puteți să-i căutați și la Procuratură, unde sunt cetățeni americani. Noi nu ne-am permis așa ceva. Este un alt proverb bun: mai bine un sfârșit groaznic, decât groază fără de sfârșit. Cel mai probabil voi ați ales varianta cu ”groază fără sfârșit”. Din păcate, cetățenii trebuie să suporte asta, dar răbdarea lor se va încheia curând”, a declarat Dodon.

Vă amintim cele două persoane care fac parte dintr-o rețea de agentură, implicată în acțiuni de trădare de patrie și spionaj, despre care a anunțat luni, 10 iulie, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață, sunt Iurii Gudilin și Vadim Iurcenco, susțin sursele Deschide.MD.

Vadim Iurcenco este adjunctul lui Igor Dodon în cadrul Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse. Anterior, RISE a scris cu referire la surse din cadrul serviciilor speciale că acesta este un „agent” al FSB (Serviciul Federal de Securitate din Rusia) sau apd-ist (abrevierea expresiei „aparatul personalului detașat”) – așa sunt numiți ofițerii serviciilor de securitate care sunt atașați unei persoane sau organizații, pentru a executa controlul din partea serviciilor speciale.

Iurcenco ân vârstă de 40 de ani, a ocupat diferite funcții, de la specialist până la adjunctul directorului în instituții ruse de stat de genul Serviciului Federal al Penitenciarelor, întreprinderilor din cadrul holdingului „Rostec” (înființat de Putin), precum și corporației Inter RAO EES (proprietara Centralei de la Cuciurgan din Transnistria) și „MRSK Centru”.

Ce ține de Iurii Gudilin, acesta este cunoscut ca unul dintre consultanții ruși care i-au ajutat pe socialiști în mai multe campanii electorale, inclusiv cea prezidențială din 2020. Ca și Iurcenco, Gudilin a activat anterior în cadrul „MRSK Centru”.

Gudilin este considerat de SUA drept ofițer FSB. În luna octombrie 2022, Iurii Gudilin și alți doi ”polit-tehnologi”, Olga Grak și Leonid Gonin, au fost incluși în lista sancțiunilor SUA pentru implicarea în operațiunile Kremlinului în Moldova. În mod special, este vorba de tentativa de a influența rezultatul alegerilor din 2020 și 2021.

„Gudilin și Grak au presat membri de frunte ai PSRM să accepte ajutorul și ghidarea lor, promițându-le că vor primi favoruri din partea administrației prezidențiale ruse”, au scris anterior jurnaliștii de la RISE Moldova și Centrului Dossier.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Igorica nici nu sti
    Cat de mic incepi sa fi !
    P.S.
    Se aude ca ti-ai comandat un costum special pentru noua locatie in care te vei muta in curand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *