Justiție

Socialistului Dodon i s-a respins solicitarea de a părăsi R. Moldova pentru încă 60 de zile. Decizia, pronunțată de magistrații CSJ

Socialistul Igor Dodon, învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”, i s-a respins solicitarea de a părăsi Republica Moldova pentru încă 60 de zile. Decizia a fost pronunțată luni, 4 septembrie, de magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ), transmite Ziarul de Gardă.

Autoritățile evocă faptul că doar măsura preventivă, obligarea de a nu părăsi țara, este capabilă să asigure prezența lui Igor Dodon pe teritoriului R. Moldova și realizarea eficientă a actului de justiție.

„Inculpatul Dodon Igor, deja aflându-se în libertate, fără alte obligații decât nepărăsirea țării, ar putea întreprinde toate măsurile pentru a distruge, a influența unii martori, prin intimidarea publică a lor cu anumite declarații în afara procesului de judecată în fața instanței, ceea ce ar afecta grav caracterul obiectiv al procesului penal și ar facilita eschivarea de la răspundere și pedeapsă penală a numitului”, se arată în Decizia CSJ.

Vă amintim că pe 18 noiembrie 2022, Igor Dodon a fost eliberat din arest la domiciliu, fiind plasat sub control judiciar, având interdicția de a părăsi țara.

Dodon este primul șef de stat judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția. Din acest motiv, dosarul a fost remis spre examinare direct la CSJ, care, potrivit legii, este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de un șef de stat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *