Eveniment

Șofer ingenios. A ascuns într-o cisternă țigări de 30 mii de euro

În seara zilei de 7 martie, la ieşire din Republica Moldova prin postul vamal Leuşeni, direcţia ,,ieşire camioane”, s-a prezentat pentru efectuarea controlului de rigoare o unitate de transport de model ,,Mercedes Actros 1848LS” , tractând o semiremorca de tip cisternă termoizolată de model ,,Cardi X”, ambele cu numere de înmatriculare în Republica Moldova.  

Șoferul, un cetățean moldovean a declarat că se deplasează în România și că nu transportă bunuri interzise.

În cadrul controlului vamal s-a constatat, că unitatea de transport se deplasa peste frontiera vamală fără marfă, însă reieşind din specificul constructiv a semiremorcii, cisternă tip termos, a fost dispus verificarea ansamblului cu utilizarea mijlocului de control nedistructiv ,,X-Ray Rapiscan”. Ca rezultat, în urma relevării imaginii, s-a constatat prezenţa unor corpuri străine în pereţii acesteia.

Ca urmare a descarcerării, în pereţii cisternei au fost depistate, tăinuite în spaţii special amenajate, fabricate artizanal 9640 pachete de tigări de marca ,,Ritm Classic”, cu timbre de acciz a R. Moldova. Valoarea produselor de tutungerie pe piața din RM se estimează la suma de circa 87 mii lei, pe cînd pe piața neagră din UE suma acestora ajunge la circa 30 mii euro.

Structura cisternei a fost modificată în scopul transportării frauduloase a țigărilor. Însăşi învelişul cisternei reprezintând o structură metalică, fabricată artizanal, iar butoiul destinat pentru transportarea combustibilului avea compartimente echipate cu guri de descărcare.
 
Șoferul a refuzat să fie cooperant în momentul depistării țigărilor de contrabandă şi a refuzat de a oferi detalii referitoare la cum şi unde anume a fost executat ascunzişul şi în ce mod au fost şterse urmele de intervenţie în reutilarea autocisternei tractate.
 
Ofiţerii de urmărire penală din cadrul Biroului vamal Leușeni au declanşat procedura premergătoare pornirii urmăririi penale.  Cazul a fost documentat, ţigările – reţinute, unitatea de transport şi autocisterna – stopată în vamă pînă la elucidarea tuturor circumstanţelor, identificarea organizatorilor, stabilirea locului din ţară unde au fost procurate şi unde a fost modificată unitatea de transport cu ascunzişuri pentru produsele de tutungerie.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *