Cultură

Sofia Vicoveanca la Cernăuți

Astăzi ne bucurăm şi noi, generaţia mai tânără, ascultându-le. Dacă vom spune că îndrăgita interpretă marchează anul acesta 55 de ani de carieră artistică nu o să vă vină să credeţi, însă ţinuta ei scenică şi talentul pe care-l are o face pe Sofia Vicoveanca să se menţină mereu plină de viaţă şi de dorinţa de a le cânta cu inima şi sufletul oamenilor, românilor de pretutindeni.

Cu dor de Bucovina în suflet şi de aceste locuri mioritice, de iubitorii de folclor din bătrâna urbe cernăuţeană, marea interpretă a cântecului bucovinean – Sofia Vicoveanca, a revenit în oraşul de pe malurile Prutului pentru a le oferi în dar oamenilor de aici, românilor cernăuţeni, un buchet dintre cele mai frumoase melodii din repertoriul Domniei Sale, melodii care s-au bucurat de succese în mijlocul spectatorilor pe parcursul anilor şi deceniilor.

Deşi despre acest minunat spectacol susţinut de Sofia Vicoveanca la Cernăuţi, mulţi dintre iubitorii de folclor n-au reuşit să afle din timp din cauza unei mediatizări scăzute a evenimentului în presa regională şi naţională, lucru care s-a făcut observat în sala Palatului „Tineretul Bucovinei”, unde zeci de locuri erau libere, farmecul sărbătorii şi a acestei întâlniri de suflet cu inegalabila interpretă n-a fost nici pe departe umbrit din această cauză. O asemenea personalitate a muzicii populare româneşti precum e Sofia Vicoveanca, ar fi trebuit să adune un public mai numeros în sala de spectacole a Palatului, ştiind cât de mult este iubită şi apreciată interpreta la noi în Bucovina, fiind născută în localitatea Toporăuţi, raionul Noua-Suliţă… N-am vrea să credem că Sofia Vicoveanca a rămas dezamăgită de numărul redus al publicului bucovinean prezent în sală. Domnia Sa, probabil, peste tot unde cântă în lume, este obişnuită să întâlnească săli arhipline şi un public receptiv la tot ce se întâmplă şi se cântă. Nu mai puţini receptivi au fost şi spectatorii cernăuţeni. Căldura din inimile lor şi dorinţa acestora de a o revedea pe marea interpretă a cântecului bucovinean pe scena din Cernăuţi, aplauzele publicului şi zeci de buchete de flori, oferite cu drag Sofiei Vicoveanca, au confirmat încă o dată că interpreta, deşi vine foarte rar în nordul Bucovinei, este întotdeauna aşteptată, dorită şi apreciată.

„Dacă mă veţi invita, voi reveni cu drag la dumneavoastră, cât voi mai fi pe acest pământ!”, a declarat Sofia Vicoveanca după ce şi-a încheiat recitalul său extraordinar de cântece şi poezii.

Vitalie ZÂGREA
Fotografii de Nicolae HAUCA 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *