CSI / Rusia

Șoigu acuză Ucraina de ”terorism nuclear” la centrala Zaporojie. „Unitățile noastre iau toate măsurile pentru a asigura siguranța centralei”

Marți, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că Ucraina continuă să bombardeze centrala nucleară Zaporojie, creând în mod deliberat amenințarea unei posibile catastrofe nucleare, notează Reuters.

Șoigu a declarat că forțele rusești iau „toate măsurile” pentru a asigura siguranța centralei, cea mai mare din Europa, în fața a ceea ce acesta a numit „terorism nuclear” din partea Kievului.

Ulterior, Ucraina a neagat că a bombardat instalația, care se află sub controlul rușilor încă din primele zile ale războiului, și a acuzat Rusia pentru atacuri.

„Unitățile noastre iau toate măsurile pentru a asigura siguranța centralei nucleare din Zaporojie”, le-a spus Șoigu șefilor săi militari într-o teleconferință, a cărei transcriere prescurtată a fost publicată de Ministerul Apărării, potrivit sursei citate.

„La rândul său, regimul de la Kiev încearcă să creeze aparența unei amenințări de catastrofă nucleară continuând să bombardeze în mod deliberat instalația”, a adăugat el.

De asemenea, Șoigu a declarat că Ucraina a tras 33 de obuze de calibru mare asupra centralei Zaporojie în ultimele două săptămâni. Majoritatea au fost interceptate de apărarea aeriană rusă, a declart acesta, deși „unele au lovit încă obiecte care afectează funcționarea sigură a centralei nucleare”.

„Noi clasificăm aceste atacuri ale trupelor ucrainene drept terorism nuclear”, a adăugat Șoigu.

Reuters nu a reușit să verifice în mod independent afirmațiile ministrului rus.

Atât Moscova, cât și Kievul se acuză reciproc pentru atacurile asupra instalației. De asemenea, Kievul a acuzat Moscova că folosește centrala ca depozit de arme.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite, face presiuni pentru crearea unei zone de securitate în jurul centralei, temându-se de un potențial dezastru asemănător celui de la Chornobîl din anul 1986.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Adică le ocupi nucleara și acuzi ca te ataca deși tu tragi din armele ascunse în interiorul ei! Normal ar fi sa părăsești ce ai ocupat și sa nu o bombardezi niciodată. Rusii au o gândire cel Putin răsucită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *