Internațional

Șoigu avertizează că armele ofensive atrag SUA și NATO în conflictul din Ucraina

Marți, Rusia a revendicat ”succese” ale recentei sale ofensive în estul Ucrainei, într-un moment în care Kievul se aşteaptă la un atac rusesc de amploare odată cu apropierea unui an de la declanşarea invaziei ruse împotriva sa şi cere Occidentului să-şi sporească şi să-şi accelereze ajutorul militar. În acest context, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu a avertizat că livrările de arme ofensive occidentale către Ucraina antrenează din ce în ce mai mult SUA şi NATO în conflict, ceea ce ar putea duce la o escaladare ”imprevizibilă”, relatează AFP, EFE şi Agerpres.

”La ora actuală, luptele evoluează cu succes în zonele” Bahmut şi Vugledar, a declarat Şoigu, potrivit unui comunicat publicat la finalul unei reuniuni cu înalţi responsabili din armată şi din ministerul său.

Astfel, în acest sens, acesta a menţionat cucerirea a şapte localităţi, între care Soledar, un orăşel de lângă Bahmut, de unde forţele armate ucrainene s-au retras în luna ianuarie după lupte crâncene.

În acelaşi timp, Şoigu a avertizat Occidentul împotriva unei creşteri a ajutorului său militar pentru Ucraina, care ar putea ”conduce la un nivel imprevizibil de escaladare” a conflictului.

”SUA şi aliaţii lor încearcă să prelungească conflictul cât mai mult posibil”, a declarat ministrul rus, citat de agenţia de presă rusă Interfax.

”Pentru a face asta, au început să furnizeze arme ofensive grele, îndemnând deschis Ucraina să captureze teritoriile noastre (…)”, a declarat Şoigu, referindu-se probabil la regiunile ucrainene anexate ilegal de Rusia la sfârşitul lunii septembrie – Doneţk şi Lugansk (est), Zaporojie şi Herson (sud).

Recent, americanii şi europenii au decis să trimită tancuri grele armatei ucrainene pentru ca ea să poată contracara ofensiva rusă şi să-şi pregătească propria ofensivă.

Cucerirea orașului Bahmut ar urma să deschidă calea unei ofensive către Kramatorsk, principalul oraş din Donbas aflat sub control ucrainean.

De asemenea, Moscova este în ofensivă în ultimele săptămâni la Vugledar, nord feroviar ce deserveşte sudul şi estul Ucrainei.

Marți, Kievul a afirmat că ultimele 24 de ore au fost deosebit de sângeroase pentru trupele ruse, în timp ce Moscova aruncă în atacuri neîncetate zeci de mii de soldaţi şi mercenari proaspăt mobilizaţi în estul Ucrainei, potrivit surselor citate.

Forţele armate ucrainene au anihilat în ultimele 24 de ore 1.030 de ocupanţi ruşi, au incendiat 14 tancuri şi 28 de vehicule blindate, indică Statului Major ucrainean în buletinul său informativ de marţi, citat de Ukrinform. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Baaa… Nu-i mai dati lu’ Shoigu sa ma fumeze tigari din pufoaica!
    Dati-i niste tigari cu parfum de nitroceluloza ca prea spune multe prostii !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *