CSI / Rusia

Soldații ruși efectuează „exerciții tactice” în Belarus

Unităţi militare ruse vor efectua „exerciţii tactice” în Belarus, la frontiera cu Ucraina, a anunţat luni agenţia de presă Interfax, citând Ministerul Apărării rus, informează AFP. Luni, Vladimir Putin va face o vizită oficială în Belarus, cel mai loial aliat al Kremlinului.

Deocamdată, nu se precizează când şi unde vor avea loc aceste manevre militare, însă acest anunţ intervine în timp ce preşedintele rus este aşteptat la Minsk pentru discuţii cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko.

„Evaluarea finală a capacităţii şi aptitudinii de luptă a unităţilor va fi făcută (…) odată încheiate exerciţiile tactice ale batalioanelor”, potrivit Ministerului Apărării rus, citat de Interfax.

Vizita lui Putin la Minsk are loc la 10 luni de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, care a fost declanşată dinspre mai multe zone, inclusiv dinspre teritoriul belarus.

În luna octombrie, Belarus a anunţat înfiinţarea unei forţe comune cu Rusia şi mai mulţi militari ruşi au fost desfăşuraţi în această fostă republică sovietică. Această desfăşurare a generat temeri că trupele belaruse s-ar putea alătura militarilor ruşi în intervenţia lor în Ucraina.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a subliniat duminică seara că ”apărarea frontierei cu Rusia şi Belarus” este ”în egală măsură o prioritate constantă”.

”Ne pregătim pentru toate scenariile de apărare posibile”, a explicat liderul de la Kiev în discursul său zilnic adresat naţiunii ucrainene, la finalul unei reuniuni cu comandanţii armatei ucrainene.

La rândul său, dictatorul Lukaşenko a afirmat de mai multe ori că nu intenţionează să trimită unităţi militare belaruse în Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *