Externe

Soldații ucraineni evacuați din uzina Azovstal, duși într-o colonie penală, controlată de ruși

Soldații ucraineni evacuați din uzina Azovstal au fost duși într-o fostă colonie penală de pe teritoriul controlat de ruși, citează Euronews. Un înalt oficial militar ucrainean speră că aceștia să fie salvați în urma unui schimb de prizonieri.

Soarta soldaților ucraineni evacuați din uzina Azovstal rămâne neclară, după ce luptătorii s-au predat și au fost transportați într-o fostă colonie penală de lângă Donețk, scrie The Guardian

Procurorul general al Rusiei a cerut Curții Supreme de Justiție să declare batalionul Azov drept o ”organizație teroristă”, scie agenția rusă Interfax. Audierea cazului la Curtea Supremă este programată pe 26 mai.

Anchetatorii ruși au transmis că intenționează să-i interogheze pe soldații ucraineni și că ar putea să-i acuze de „crime comise împotriva populației civile din sud-estul Ucrainei”.

Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Hanna Maliar, a declarat că negocierile pentru eliberarea luptătorilor sunt în desfășurare, însă preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), apropiat al lui Putin, Veaceslav Volodin, a declarat că “aceşti criminali de război capturaţi nu pot fi daţi la schimb, ci trebuie judecaţi”, transmite Interfax.

„Criminalii nu ar trebui să facă obiectul unui schimb de prizonieri. Ţara noastră îi tratează uman pe cei care s-au predat sau au fost luaţi prizonieri. Dar în ceea ce îi priveşte pe nazişti, poziţia noastră aici trebuie să rămână neschimbată: aceştia sunt criminali de război şi trebuie să facem totul pentru a-i aduce în faţa justiţiei”, a scris el pe contul său Telegram.

Volodin a mai susţinut o iniţiativă în acest sens formulată înaintea sa de deputatul Anatoli Vaiserman şi a cerut comisiilor de apărare şi securitate din Duma de Stat să pregătească un proiect de hotărâre în această privinţă, invitându-i pe deputaţi să-l voteze la finalul şedinţei.

Filmul evcuării soldaților din Azovstal

Ministerul rus al Apărării a declarat că 694 de luptători ucraineni ascunși în uzina Azovstal din Mariupol s-au predat în ultimele 24 de ore, a informat agenția de presă RIA. În total, 959 de militari au fost evacuați, dintre care 80 au fost răniți, potrivit RIA, citată de sursa citată.

Săptămâna trecută, autorităţile ucrainene afirmaseră că 1.000 de soldaţi ucraineni, între care 600 răniţi, potrivit unuia dintre comandanţii lor – se aflau în continuare în galeriile subterane ale imensului combinat siderurgic, devenit simbol al rezistenţei ucrainene de la invazia rusă lansată în 24 februarie.

Ei se retrăseseră la Azovstal după mai bine de o lună de asediu împotriva Mariupolului, port strategic la Marea Azov, în sud-estul Ucrainei, atacat de armata rusă din primele zile ale războiului şi distrus aproape în totalitate.

Sursa: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *