CSI / Rusia

Soldații ucraineni vorbesc despre retragerea din Debalțeve (VIDEO)

Trupele armatei ucrainene au părăsit cu sutele oraşul, relatează atât surse ucrainene, cât şi separatiştii, citaţi de Spiegel Associated Press relatează, în plus, citând oficiali ucraineni, că separatiştii şi-ar fi continuat ofensivă la nodul feroviar Debalțseve.

Un purtător de cuvânt al armatei guvernamentale a declarat că, numai în această noapte, separatiştii ar fi lansat cinci atacuri cu artilerie împotriva poziţiilor armatei. Comandantul ucrainean de batalion Semen Semencenko a precizat că trupele guvernamentale se retrag “planificat şi organizat” din Debaltseve. Separatiştii ar fi vrut să împiedice operaţiunea.

Un purtător de cuvânt al trupelor separatiste este citat de serviciul de presă DAN (apropiat rebelilor) cu declaraţia că “la Debalțeve are loc o retragere masivă a armelor trupelor ucrainene”. Acesta a mai spus că sute de soldaţi se retrag.

Operaţiunea de retragere ar fi început la ora 6:00 în dimineaţa de miercuri, 18 februarie, relatează jurnalistă Anastasia Stanko de la Hromadske.tv. Mulţi soldaţi ucraineni s-ar fi deplasat pe jos şi ar fi fost ţinte ale unor focuri trase de separatişti. Care este amploarea retragerii nu se poate afirmă cu siguranţă în prezent.

Adjunctul şefului poliţiei din Debaltseve, Ilia Kiwa, a declarat în context că "ne retragem unele unităţi". În acelaşi timp, Kiwa a cerut întăriri de la Kiev şi a spus că trupele guvernamentale nu vor abandona oraşul. Luptele de stradă continuă, spune oficialul, precizând că a avut loc şi o "mică bătălie cu tancuri".

Între timp, agenţia Interfax relatează că, în alte secţiuni ale frontului din estul Ucrainei, separatiştii au început să îşi retragă armamentul greu către zonele stabilite prin acordul de la Minsk.

Petro Poroshenko confirmă retragerea din Debaltseve

Armata ucraineană a abandonat oraşul Debaltseve în mâinile rebelilor pro-ruşi după zece zile de lupte înverşunate, a anunţat şi preşedintele Petro Poroshenko, înainte de a se urcă într-un avion cu destinaţia estul rebel.

"În această dimineaţă, forţele armatei ucrainene împreună cu garda naţională au terminat operaţiunile planificate de evacuare a unităţilor noastre militare din Debalțeve", a declarat şeful statului, pe aeroportul din Kiev. "La ora actuală, 80% dintre unităţile noastre au ieşit, aşteptăm încă două convoaie".

Alexandr Zaharcenko, rănit uşor în luptele din Debalțeve

În luptele din Debalțeve a fost rănit uşor şi liderul separatiştilor din Donetsk, Alexandr Zaharcenko, după cum a anunţat miercuri televiziunea rusă LifeNews, preluată de AFP. Zaharcenko a confirmat chiar el faptul că a fost rănit, potrivit imaginilor LifeNews filmate în camera să de spital din Lugansk. "Nimeni din mică mea unitate nu a fost ucis, am scăpat toţi teferi şi nevătămaţi. Doar eu am fost rănit. Nimic grav", a spus acesta, de pe patul sau de spital.

<br> 
sursa: inforesist.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *