Opinii și Editoriale

Soluția nu e la președintele ales, ci la Guvern

Ce s-au gândit guvernanții noștri, care toată ziua stau și se gândesc cum să ne „ajute”, pe noi! Nu pe ei, cum vedem noi, nu banii lor, cum e clar ca bună ziua, nu averile ilegale, cum vor acum cu amnistia fiscală.

Ca să înțelegeți și dumneavoastră ce vor ei acum: cică să stabilizeze și să înmulțească bugetul de stat. Dar cum? Să le dea voie celor cu averi ilegale să și le treacă în legalitate dacă vor da statului 2 la sută din banii respectivi. Pare aproape bine, dacă ne gândim câți bani ar intra la buget din miliardul furat. Dar oare această lege nu tocmai acest lucru încearcă să îl facă? Să le dea legal hoților miliardul furat, dacă ei la fiecare sută dau înapoi două capici (n.red.: bănuți).

Oameni buni, avem nevoie de așa ceva? De ce să acceptăm legalizarea nu doar a unui miliard, ci a miliardelor furate de 25 de ani? Nu mi se pare absolut deloc în avantajul nostru. Nu e cazul să ne mulțumim cu resturile de la masa lor. Nu ne dorim să vedem cum banii furați devin bani legali. Chiar nu vrem acest lucru!

Oare de ce nu fac ei o lege care să permită confiscarea acestor averi ilegale? Pentru că e mai bine să ne luăm înapoi pâinea noastră decât să primim o fărâmătură căzută sub masă. Pentru că acești bani ilegali e limpede că de la noi i-au luat. În timp ce salariul minim pe economie nu poate acoperi chiria, înseamnă că furtul s-a făcut inclusiv acolo. Pensiile mici, salariile mizerabile, scumpirile ce vin lanț – toate sunt urmarea furtului din bugetul de stat.

Să ne revenim, să deschidem ochii, marile reforme ale actualului guvern se transformă tot mai mult în bătaie de joc. Măresc salariile celor corupți, legalizează averile ilicite, numesc în toiul nopții procuror general – un om anchetat pentru moartea tinerilor în aprilie 2009, micșorează impozitele celor cu bani și proprietăți, dar au grijă sa scumpească tot: de la energie electrică la vin și țigări.
La cum merg lucrurile încep să aștept cu nerăbdare investirea lui Igor Dodon. Poate o opoziție ar fi „soluția” – ca să împingem gluma și mai departe. Dar va face el opoziția așteptată sau va fi doar una de teatru, cum ne-au obișnuit partidele de la noi? Vom vedea. Însă dacă e destul de dezlănțuit (de obligații) față de actuala guvernare, vom avea ocazia de a vedea apariția (chiar dacă slabă și inegală) a unui precar echilibru.
Până una alta, ne apropiem de noul an, nu cu proiecte menite să ne salveze, ci să îi salveze și pe ei, guvernanții, cei care în loc să confiște averile ilegale, vor să le legalizeze ca să asigure celor ce ar trebui să îi urmeze lui Filat, stabilitate, siguranță, bunăstare. Iar nouă, nouă – alcool mai scump ca să nu ne înecăm necazurile în pahar.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *