CSI / RusiaRăzboi

Soluția orwelliană găsită de Rusia pentru a-i prinde pe bărbații ce fug de serviciul militar

Rusia a găsit o soluție orwelliană pentru a da de urma bărbaților eligibili pentru serviciul militar, autoritățile din Moscova folosind sistemul vast de camere de supraveghere pentru a-i identifica pe cei care încearcă să evite încorporarea, relatează Reuters și Hotnews.

„Pentru a stabili locul de reședință al recrutului sunt folosite sistemele de supraveghere video din orașul Moscova”, a declarat marți Maxim Lotkev, șeful departamentului de registratură militară din capitala rusă.

Anunțul vine la doar câteva zile după ce Vladimir Putin a promulgat o lege care „ușurează” mobilizarea rușilor în armată, un proiect legislativ adoptat în regim de urgență de legislativul de la Moscova.

Astfel, potrivit noii legi, un rezervist poate fi acum mobilizat electronic, prin intermediul unui portal al serviciilor publice rusești, sau dacă ordinul este dat unei terțe părți. Anterior, convocările trebuiau să fie înmânate personal.

Această lege a fost pregătită în contextul în care în Rusia a început recrutarea bărbaților cu vârsta între 18 și 27 de ani pentru serviciul militar obligatoriu, încorporări în acest sens fiind efectuate anual de armata rusă primăvara și toamna.

Rusia amintește tot mai mult de romanul „1984” scris de George Orwell

Oficiali ruși responsabili de domeniul apărării au dat asigurări în mod repetat că acești recruți nu vor fi trimiși să lupte în Ucraina, spre deosebire de bărbații încorporați ca parte a mobilizării „parțiale” pe care Putin a decretat-o în luna septembrie 2022.

Departamentul pentru Tehnologii Informatice din cadrul Primăriei Moscovei a anunțat încă din 2017 că peste 3.000 de camere de supraveghere din oraș au fost conectate la un sistem de recunoaștere facială iar în urmă cu doi ani metroul din capitala rusă a implementat ceea ce autoritățile ruse au descris drept cel mai mare sistem de plată prin recunoaștere facială din lume.

Sistemul de plată denumit Face Pay elimină nevoia călătorilor de a avea asupra lor numerar, o cartelă, cardul sau telefonul mobil, după ce aceștia își introduc o singură dată datele relevante în aplicația pentru mobil.

Odată ce informațiile au fost încărcate în aplicație, călătorii nu mai au nevoie să aibă telefonul mobil asupra lor, fiind suficient să se uite în camera video pentru a trece de turnichete.

Acest sistem a fost inaugurat la doar un an după ce Rusia a introdus în mii de școli un sistem de recunoaștere facială a elevilor numit „Orwell”, dezvoltat pentru a monitoriza mișcările copiilor „pentru a le garanta siguranța” și „identifica persoanele străine”, potrivit companiei care a creat software-ul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *