Economie

Soluţii de înlăturare a barierelor la exportul de fructe

Despre aceasta viceministrul economiei, Vitalie Iurcu, a discutat cu reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de fructe „Moldova Fruct”. În cadrul şedinţei, reprezentanţii exportatorilor au informat despre problemele cu care se confruntă, referindu-se în special la penetrarea pieţelor noi, necesitatea promovării producţiei moldoveneşti peste hotare şi recunoaşterea internaţională a rezultatelor analizelor de laborator autohtone.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, Vitalie Iurcu a menţionat că penetrarea noilor pieţe întotdeauna a reprezentat un proces dificil, fiind acutizat, mai cu seamă după embargoul impus de Federaţia Rusă şi necesitatea de reorientare imediată spre alte pieţe. Principala soluţie în acest sens este colaborarea Asociaţiei cu Organizaţia de Promovare a Exporturilor din Moldova, cu implicare activă la etapa de planificare a activităţilor MIEPO, astfel ca fondurile alocate pentru promovarea exporturilor să dea un rezultat practic mai înalt.

Cât priveşte recunoaşterea internaţională a rezultatelor analizelor de laborator autohtone, soluţionarea este una complexă şi întruneşte o serie de cerinţe, cum ar fi dotarea laboratoarelor cu echipament modern, pregătirea profesională a personalului de laborator, acreditarea laboratoarelor conform standardului ISO17025. Prin urmare, oficialul a apreciat că este un proces costisitor şi de lungă durată. În acest sens, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a iniţiat un proces de reformare a sistemului de laboratoare.

Totodată, Ministerul Economiei a intervenit cu o solicitare pe lângă prim-ministru privind impulsionarea proceselor şi procedurilor de recunoaştere internaţională a MOLDAC în calitate de Centru Naţional de Acreditare, fapt ce va asigura limitarea dependenţei ţării de acreditarea internaţională. Odată ce MOLDAC va fi recunoscut internaţional, acesta va fi în drept să acrediteze laboratoarele naţionale, inclusiv conformitatea acestora cu Standardul de calitate ISO 17025.

Un alt subiect iniţiat de reprezentanţii Asociaţiei a fost taxele vamale prea înalte la exportul către Egipt. Aici reprezentanţii Ministerului Economiei au informat despre faptul că discuţiile privind iniţierea negocierilor pe marginea unui eventual Acord de Comerţ Liber între Republica Moldova şi Republica Arabă Egipt au fost lansate la sfârşitul anului 2015. Pe moment, se lucrează asupra proiectului Acordului de Comerţ Liber, pentru a fi transmis spre coordonare parţii egiptene.

Exportul Republicii Moldova de fructe proaspete pe piaţa mondială în 2015 a constituit aproape 205 mii de tone. Principalii parteneri la export sunt Rusia, Ucraina, Kazahstan, Belarus, Emiratele Arabe, Mongolia, Qatar, Turcia, Bangladesh, şi ţările membre UE. Republica Moldova beneficiază de contigente tarifare, în baza cărora exportă pe piaţa Uniunii Europene fără taxe vamale. Principalii parteneri la export în UE sunt România, Ţările Baltice, Polonia, Cehia.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *