Social

Sondaj: Aproape jumătate din cetățeni NU ar apăra Moldova cu arma în mâini, dacă Rusia ne-ar ataca

În cazul unui război de apărare împotriva invaziei Rusiei sau a armatei transnistrene, aproape jumătate dintre cetățenii Republicii Moldova ar rămâne fără nicio reacție, relevă un sondaj realizat telefonic, în ianuarie curent, de CBS Research, la comanda ONG-ului WatchDog.

Aproximativ 46% dintre cei intervievați au spus franc că nu ar pune mâna pe armă să apere R. Moldova, în cazul unei eventuale invazii a Rusiei sau armatei transnistrene, scrie Ziarul Național.

Doar 23,6% au spus că ar apăra cu arma în mâini independența și integritatea Republicii Moldova.

În același timp, 33,8 la sută spun că Republica Moldova ar trebui să se apere în cazul unui atac al Federației Ruse, iar 29% optează pentru „predarea necondiționată”.

Aproape 10 la sută ar insista în fața atacatorilor că R. Moldova este „neutră”.

Majoritatea moldovenilor consideră că Ucraina are dreptate în conflictul pornit de Vladimir Putin, însă 18,9% sunt de partea Rusiei.

Peste 24 la sută din respondenți spun că nici Ucraina, dar nici Rusia nu au dreptate.

De asemenea, 25,1% cred că Putin poartă vina pentru provocarea acestui război la granița R. Moldova, iar 17,7% afirmă că SUA.

Urmează Federația Rusă – 17%, conducerea Ucrainei – 11,8% și NATO – 9%.

Deși mai multe posturi rusești au fost închise în R. Moldova, cetățenii par să se informeze de la mijloacele de informare de propagandă. Astfel, 54,8% dintre moldoveni cred în narativul că Rusia ar lupta de fapt cu NATO și nu cu armata Ucrainei.

Peste 40% spun cred că populația rusofonă din Ucraina ar fi fost supusă discriminării și genocidului.

Totodată, mai mult, 36,4% dintre respondenții cred că NATO și UE înarmează Republica Moldova pentru a o atrage în război împotriva Rusiei.

Sondajul a fost realizat în perioada 17 – 26 ianuarie curent, pe un eșantion de 1 001 respondenți. Marja de eroare a cercetării sociologice este de 3,1%.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Adevarul e ca nici eu nu as lupta pt Rep Moldova. Pt ca este un stat tembelizat, impartit un doua categorii: prostii – care nu stiu nici macar care le sunt stramosii si smecherii – cocotati in functii de conducere, care zic ei ca ii conduc pe prosti, deci merita salariile grase. Si aunci, pt cine si pt ce sa lupti ? Situatia tinde sa devina asemanatoare si in Romania. Daca ar fi stiut cei de la Marasesti ca ei s-au jertfit ca sa se imbogateasca o mana de smecheri acum, s-ar fi mai dus ei la razboi ? Sa ma jerfesc eu pt a beneficia 100 de insi cu familiile lor ? In Moldova situatia e si mai catastrofala, jumatate din populatie fiind alungata din tara prin saracire. SA vina moldoveanul din Italia sa lupte pe front, cand tu l-ai alungat din tara ?

    1. In principiu sondajele de opinie trebuiesc ignorate. Chiar nu avem nevoie de asa ceva ca sa pricepem faptul ca e o problema cu mersul la lupta, si implicit cu nationalismul. Situatia ilustreaza ff bine expresia: “ce s-a semnat, aia se culege”. E rodul politicilor antinationale. Totusi, mai usor cu pianul pe scari, mai ales atunci cand te referi la momente mari gen Marasesti. Inimosii luptatori de atunci au obtinut stralucitoarea victorie pt ca in ciuda incovenientelor (si) de atunci, aveau un Crez sintetizat in trei cuvinte: Dumnezeu, Neam si Tara. Ei au scris cu sange si foc o pagina nepieritoare in cartea neamului romanesc. Ei si-au facut datoria, si chiar nu poarta vina pentru ca nepotii de azi, in nevrednicia lor, nu se ridica nici macar la glezna generatiei care a faurit in transee visul unitatii nationale. Cinste lor, rusine noua, celor de acuma! Am schimbat Nihil Sine Deo cu “unitate in diversitate” iar visul national l-am inlocuit cu cosmarul eco-trotskyist de la Davos.

  2. Eu cred ca e si mai rau: daca rusii ar invada RM, jumate din populatie ar lua arma in maini sa lupte pentru… Rusia. Na iaca a venit momentu sa scapam di fascisti si iuropieni!

  3. RaMe, larve si javrovi, … scarba !
    Nu cred ca aveti ce cauta pein Uniunea Europeana !
    O tara de tembeli care intamplator mai vorbesc romaneste .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *