Actualitate

SONDAJ / Din ce în ce mai mulți moldoveni își doresc aderarea R.Moldova la Uniunea Europeană

Pentru comparație, în primăvara acestui an, 45 la sută optau pentru aderarea la UE. Totodată,cercetarea mai relevă că 42 la sută își doresc integrarea în Uniunea Eurasiatcă, ceea ce înseamnă cu 7 puncte procenuale mai puțin decât în primăvară.

51 la sută dintre moldoveni ar vota împotriva aderării la Alianța Nord Atlantică și doar 16 la sută – pentru. Potrivit datelor Barometrului Opiniei Publice, cinci din zece moldoveni consideră că aderarea R.Moldova la Uniunea Europeană ar aduce doar avantaje, iar aproape 30 la sută susțin că acest proces ar fi în defavoarea R.Moldova.

În cadrul unui eventual referendum, 56 la sută dintre cetățeni ar vota împotriva unirii R.Moldova cu România și doar aproape 22 la sută ar opta pentru.

Datele cercetării mai arată că daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, doar două formațiuni politice ar ajunge în Parlament. Este vorba de Partidul Socialiștilor, pentru care ar vota 26 la sută dintre cetățeni și Partidul Acțiune și Solidaritate care ar acumula puțin peste 12 la sută. Alte partide politice nu ar accede în Legislativ. Doar 2,8 la sută dintre respondenți și-ar da votul pentru Partidul Democrat, aflat la guvernare. Moldoveni ar vota într-un număr mic și pentru Partidul Liberal, Partidul Comuniștilor şi PSRM.

Peste 30 la sută din moldoveni nu ştiu pentru ce partid politic ar vota.

Topul încrederii populației este condus de președintele pro-rus, Igor Dodon, urmat de Maia Sandu,liderul PAS,Andrei Năstase, liderul Partidului Demnitate și Adevăr.Trebuie spus că, aproape 50 la sută dintre respondenți nu au încredere în nici un politician.

Sondajul a fost efectuat în perioada 18 noiembrie-5 decembrie, pe un eşantion de 1113 de persoane din 82 de localităţi, cu o marjă de eroare de 2,8%. Cercetarea sociologică a fost realizată de CBS-Axa cu suportul Fundației Soros Moldova.

Sursa: Rfi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *