Actualitate

SONDAJ: Doar ȘASE partide ar accede în viitorul Parlament

Astfel Partidul Socialiștilor din Republica Moldova ar acumula 17,7% din voturile alegătorilor, urmat de Partidul Acțiune și Solidaritate cu 13%, Formațiunea ”Partidul Nostru” cu 12,2%, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova cu 8,9%, Partidul Platforma Deminitate și Adevăr și Partidul Democrat cu câte 8,4% din opținile alegătorilor. Trei partide prezente în actualul Legislativ nu vor trece paragul electoral. PPEM ar urma săî acumuleze 3,6%, Partidul Liberal – 3,4% și PLDM – 1,3% din voturi.
Același sondaj relevă că Maia Sandu, Renato Usatîi și Igor Dodon sunt politicienii în care oamenii au cea mai mare încredere, la coada listei situîndu-se actualul președinte Nicolae Timofti, liderul PL, Mihai Ghimpu și ex-premierul Vladimir Filat.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, cei mai mulți dintre respondenți și-ar da voturile pentru liderul PSRM Igor Dodon – 23,8%, urmat de Maia Sandu cu 16,2%, Andrei Năstase – 9,2% și Vladimir Voronin cu 7,3% din opțiuni.
Întrebaţi ce ar alege între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și Uniunea Vamală, 42,5% dintre cei chestionaţi au ales a doua opţiune, în timp ce 41,6 la sută au declarat că ar prefera aderarea la UE.
În același timp în cazul unul eventual referendum privind Unirea Republcii cu Romania peste 21% din respondenți ar vota pentru. 51,9% ar susține aderarea țării noastre la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, și 48,6% din respondenți ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Principala sursă de informare rămâne televiziunea cu 67,3%, urmată de internet, radiou și prieteni.
Peste 76% din participanții la sondaj cred că în Republica Moldova lucrurile merg într-o direcție greșită, iar 63% sint nemulțumiți de felul în care trăiesc. .
Sondajul a fost realizat în perioada 11-24iunie pe un eșantion de 1878 de persoane din 35 de regiuni geografice și are o marjă de eroare de 2,2%.  

Radio Chișinău

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *