Moldova

(SONDAJ) Moldovenii nu agreează viitorul european al țării

Dacă vom adera la Uniunea Europeană, prețurile vor crește, iar Moldova va pierde din forța de muncă. De asta sunt convinși respondenții ultimului sondaj CBS-AXA, efectuat în perioada 19-27 septembrie 2012.

Potrivit rezultatelor sondajului, în următorii 20 de ani R. Moldova ar trebui să rămână un stat neutru și independent, idee susținută de aproximativ 80% din cei intervievați. Aproape 56% din populație și-ar dori ca țara noastră să devină un stat membru al Uniunii Europene, pe când cealaltă jumătate este de părerea că în 20 de ani R. Moldova trebuie să devină un stat integrat într-un proiect euroasiatic, condus de Rusia.

Totodată, 75% din intervievați sunt de părerea că lucrurile din țara noastră merg într-o direcție greșită, iar populația nu mai are încredere în instituțiile de stat. Astfel, credibilitatea față de Guvern a scăzut cu aproximativ 5%, iar încrederea în Președinție cu aproximativ 10%, față de luna iulie curent.

Dacă alegerile parlamentare s-ar organiza duminica viitoare, circa 53% sunt absolut siguri că vor merge la vot. Întrebați care sunt partidele politice care s-ar bucura de un vot din partea lor, 37% afirmă că ar vota Alianța, pe când PCRM-ul ar fi susținut de aproximativ 29 la sută din totalul celor intervievați.

Potrivit sondajului, actorul politic cu cea mai mare încredere rămâne Vladimir Filat cu 39%, fiind urmat de Vladimir Voronin și Dorin Chirtoacă, cu 36% și, respectiv, 33%.

Sondajul a fost realizat în perioada 19-27 septembrie, de către compania sociologică CBS-AXA. Volumul eșantionului e constituit din 1225 de persoane cu vârsta de 18 ani și mai mult, marja de eroare fiind de +,- 3%.

Stela Televcă
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *