Actualitate

SONDAJ: Moldovenii vor un președinte competent, patriot şi onest

Fiind întrebaţi care sunt problemele care îi preocupă cel mai mult acum, majoritatea dintre respondenţi au indicat pe primul loc creşterea preţurilor, corupţia şi sărăcia. Alegerea directă a preşedintelui este o chestiune care îi preocupă mai puţini respondenţi. 40% dintre respondenţi consideră că alegerea preşedintelui prin vot direct nu va contribui la rezolvarea problemelor ţării.

În jur de 70% dintre respondenţi cunosc că alegerile prezidenţiale vor avea loc pe 30 octombrie. Alte circa 30% dintre ei au spus că nu cunosc despre acest eveniment şi nici când se va desfăşura.

Fiind întrebaţi ce persoană istorică ar alege-o în calitate de preşedinte al ţării, majoritatea respondenţilor au optat pentru domnitorii Ştefan cel Mare, Vlad Ţepeş, Alexandru Lăpuşneanu, dar şi pentru ţarul rus Ivan cel Groaznic.

Preşedintele Asociaţiei Demografilor şi Sociologilor, Victor Mocanu, a spus că respondenţii îşi doresc un preşedinte cu „mână de fier”, care să rezolve problemele din ţară.

Totodată, fiind întrebaţi pentru ce partide ar vota în caz că duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, peste 25% din respondenţii decişi cu cine votează au pledat pentru Partidul Socialiştilor, circa 13% ar vota Partidul Acţiune şi Solidaritate, în jur de 11% ar susţine Partidul Democrat, 10% ar vota pentru Partidul Politic Partidul Nostru, 9% pentru Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, iar 8% pentru Partidul Comuniştilor. Restul formaţiunilor nu ar trece pragul electoral.

Cât ţine de vectorul extern, s-a micşorat atât numărul celor care în cazul unui referendum ar susţine aderarea ţării la Uniunea Europeană, cât şi numărul celor care optează pentru aderarea la Uniunea Economică Euroasiatică. Respectiv, s-a majorat numărul celor indecişi.

Sondajul a fost desfăşurat în perioada 1-10 septembrie pe un eşantion de 1179 de persoane din 77 de localităţi. Marja de eroare este de 3%. 

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *