Actualitate

SONDAJ: Persoanele cu HIV sunt cel mai frecvent discriminate la locul de muncă

De această părere sunt majoritatea respondenţilor unui sondaj de opinie despre fenomenul discriminării, realizat de Institutul de Politici Publice (IPP).

Rezultatele au fost prezentate într-o conferinţă de presă la IPN. Atunci când au fost întrebaţi ce cuvinte le vin în minte pentru prima dată când se gândesc la o persoană cu HIV, majoritatea răspund au răspuns: „bolnav”. Apoi urmează răspunsuri precum: „milă”, „pericol de infectare”, „izolat”, „neresponsabil”, „fac prostii”, „frică” şi „boală molipsitoare”.

Majoritatea respondenţilor cred că persoanele cu HIV trebuie să declare că sunt purtătoare ale virusului doar medicului. Peste 80% dintre respondenţi consideră că persoanele cu HIV trebuie să beneficieze de protecţie socială adecvată de la stat.

Peste 60% dintre respondenţi optează ca persoanele cu HIV să aibă medici aparte, iar 55% sunt pentru ca elevii cu HIV să meargă la şcoală separat de restul copiilor. În acelaşi timp, jumătate din respondenţi cred că persoanele HIV pozitive au destule drepturi în Moldova.

Mai puţin de jumătate din repondenţi, 40%, sunt de acord ca persoanele cu HIV să locuiască în Moldova, 32% din total n-ar avea nimic împotrivă ca în localitatea lor să locuiască oameni cu virusul HIV. 25% ar accepta o persoană HIV pozitivă în calitate de vecin, 18% – în calitate de coleg de muncă, iar 17% ca membru de familie. 82% dintre respondenţi au spus că-şi vor îngriji un membru de familie bolnav de SIDA.

Sondajul a fost realizat în perioada 27 iunie – 8 iulie anul curent. Marja de eroare constituie 3%. Au fost intervievate 1070 de persoane de peste 18 ani din 84 de localităţi. Sondajul face parte din proiectul „Politici şi mecanisme eficiente de combatere a discriminării”, susţinut de Departamentul de stat la Statelor Unite ale Americii.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *