Economie

(SONDAJ) R.Moldova a coborât o poziție într-un clasament global al libertății economice

Este pentru prima oară când ratingul Moldovei este în scădere, după o creștere impresionantă în 2013 și 2014 când a urcat nouă și respectiv cinci poziții.

Pe de altă parte, din 2011, indicele libertății economice al Republicii Moldova a avansat cu 1,8 puncte și a ajuns la 57,5 puncte din 100. Autorii raportului constată însă că progresele modeste confirmă eforturile continue menite să transforme economia post-comunistă într-un sistem de piață liberă.

Potrivit Index of Economic Freedom 2015, la fel ca şi în anul trecut Republica Moldova a fost plasată pe locul 39 din cele 43 de state din Europa. Moldova se situează mai sus în clasamentul regional decât state precum Grecia, Federația Rusă, Belarus, Ucraina, însă este devansată, de România, Georgia, Armenia, Macedonia, Ungaria, Bulgaria. Pe primele trei poziții în Europa se află Elveția, Estonia și Irlanda.

Republica Moldova a înregistrat îmbunătățiri în trei din cele zece criterii în funcție de care este calculat indicele libertății economice. Faţă de anul precedent punctajul este mai mare pentru libertatea muncii, libertatea monetară şi corupția, care compensează declinul libertății afacerilor și controlul cheltuielilor guvernamentale.

„Performanța economică este mult sub potențial. Intervențiile persistente ale statului în sectorul privat favorizează creșterea riscurilor economice într-un mediu politic instabil. Instabilitatea politică lasă politica fiscală fragmentată, de asemenea în țară persistă fenomenul de corupție în majoritatea domeniilor birocratice”, se mai constată în studiu.

sursa: abcnews.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *