Actualitate

(Soroca) Doar 5 din 36 vor intra în posesia permisului de conducere

Examenele s-au desfăşurat într-o sală dotată cu pereți transparenți și camere de supravheghere. Majoritatea din cei care au picat examenele, au invocat că nu cunosc suficient calculatorul pentru a-l putea da. Cei 5 admişi la proba practică şi-au demonstrat abilităţile de şofer pe un automobil nou-nouţ din dotarea biroului. Ministrul Tehnologiei Informaţionale şi Comunicaţiilor Pavel Filip, care a dat startul examenului în noile condiţii la Soroca, a ţinut personal să testeze vehiculul şi apoi a urmărit cum viitorii şoferi încercau să execute elementele de poligon.

Condiţiile mai stricte la susţinerea examenului auto, supravegherea video şi audio, fac parte dintro reformă amplă initiata de Ministerul Tehnologiei Informaţionale şi Comunicaţiilor pentru a extirpa corupţia în sistemul de obţinere a permiselor auto şi a asigura siguranţa la trafic.
Pentru a lichida oportunităţile de mituire la obţinerea carnetului de şofer, a fost revizuit principiul de deservire teritorială. Fiecare cetăţean poate acum da examenul auto în orice birou din ţară. În acelaşi timp, Pavel Filip a atras atenţia viitorilor şoferi că ei vor putea susţine proba teoretică ori de câte ori va fi nevoie până vor primi permisul, fără a fi nevoiţi să repete şcoala auto cu achitarea taxei pentru instruire. Singura cerinţă este ca ei să demonstreze cunoştinţe temeinice.

Pentru o supraveghere strictă, numărul birourilor de examinare a fost redus de la 36 la 17. Toate birourile, dar şi automobilele pentru proba practică sunt dotate cu sisteme de monitorizare audio/video. Ce se întâmplă la examene în diferite raioane se poate urmări on-line la biroul central din Chişinău. Imaginile sunt stocate într-o bază specială de date şi în caz, dacă cetăţenii vor constatata nereguli la susținerea examenului, ei vor putea contesta rezultatele în baza probelor audio/video.

Timpul.md via anticorupție.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *