ExterneMoldova

Spania va oferi Republicii Moldova 20 de milioane de euro, va prelua 2 mii de refugiați și va deschide o ambasadă

Spania va prelua 2 mii de refugiați ucraineni din Republica Moldova, va oferi autorităților noastre 20 de milioane de euro ajutor pentru gestionare crizei umanitare, provocată de războiul din Ucraina și va fi deschisă o misiune diplomatică spaniolă la Chișinău. Un astfel de anunț a fost făcut astăzi, 3 iunie, de către șeful Guvernului Spaniei, Pedro Sanchez, aflat într-o vizită de lucru pentru prima dată în Republica Moldova, potrivit Realitatea.md.

În cadrul întrevederii pe care a avut-o prim-ministrul spaniol, Pedro Sanchez, cu șefa statului, Maia Sandu, ea a declarat că a stabilit mai multe detalii despre dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări pe diverse domenii de activitate.

„Este o prima vizită a unui premier spaniol în Moldova în cei peste 30 de ani de independență a țării noastre. Am discutat despre agenda bilaterală, despre consecințele războiului din Ucraina și situația din regiune. Vrem să dezvoltăm relații de cooperarea între țările noastre mult mai aprofundate. De asemenea, suntem interesați să atragem investiții spaniole în țara noastră. Am dori să stabilim un parteneriat cu Agenția de dezvoltare spaniolă pentru a realiza proiecte de modernizare a țării. Dorim să preluăm practicile spaniole în privința resurselor de apă și gestionare a managementului deșeurilor”, a menținat Maia Sandu, în timpul unei conferințe de presă comună, susținută la Președinție, alături de Pedro Sanchez.

La rândul său, premierul Spaniei, a amintit că, a oferit Republicii Moldova 30 de mii de tone de ajutor umanitar în urma crizei refugiaților, provocată de războiul din Ucraina și care a afectat foarte mult țara noastră.

„Transmit un mesaj foarte puternic de sprijin al Republicii Moldova în contextul crizei din regiune. Guvernul Spaniei este dispus să susțină Republica Moldova în tot ce poate pentru a depăși această criză. Vom deschide un oficiu diplomatic aici la Chișinău, pentru a dezvolta relațiile noastre diplomatice. Vom oferi 20 de milioane de euro Republicii Moldova ca să poată gestiona criza refugiaților ucraineni. De asemenea, am dispus ca, autoritățile spaniole vor prelua din Moldova 2 mii de refugiați ucraineni”, a declarat șeful Guvernului Spaniei, aflat la Chișinău.

Precizăm că, anul acesta, Republica Moldova și Spania împlinesc 30 de ani de la dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre cele două state.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *